Dit is de noodkreet van kinderen aan hun ouders

Kinderen Sophie Nortier 12 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Als je aan de toekomst van je kids denkt, hoe ziet die er dan uit? Waar zullen ze wonen, hoe zullen ze leven? Dat is ook de vraag die zij nu stellen aan alle volwassenen. Want de klimaatveranderingen maken de toekomst voor hen erg onzeker.

Op 17 maart mogen we gaan stemmen. En terwijl er ontzettend veel directe crises zijn om rekening mee te houden, is er nog eentje die we echt niet langer kunnen negeren; het klimaat. Het lijkt soms een wat ver van je bed show, want we staan toch nog niet onder water? Om ervoor te zorgen dat dat in de toekomst ook niet gaat gebeuren moeten we in de komende zeven jaar het roer omgooien.

Klimaatverandering: dit zijn de gevolgen over 100 jaar, volgens onderzoek

Noodkreet van de kinderen

De politiek is een behoorlijk log apparaat en voordat bepaalde ideeën kunnen worden uitgevoerd gaat er behoorlijk wat tijd overheen. Vervolgens moeten de bedrijven in kwestie ook nog eens de tijd krijgen om hun beleid aan te kunnen passen. Daarom klinkt er een noodkreet vanuit onze kinderen.

Hoe word je een groene(re) mama?

Stem voor je kinderen, stem voor het klimaat

Nederland blijkt ontzettend achter te lopen in de beoogde klimaatdoelen. Het toekomstige kabinet moet dus echt hard aan de slag om ervoor te kunnen zorgen dat de economie in 2040 volledig op duurzame energie kan draaien. Deze verkiezingen kunnen we dit onderwerp dus echt niet meer negeren. Het kabinet dat we nu kiezen staat ten slotte meer dan de helft van die zeven jaar aan de macht.

Even wat cijfertjes vanuit Milieudefensie:
‘De Nederlandse overheid wil in 2030 49% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. In 2050 moet dat 95% minder zijn. Om dit te halen moet Nederland eind volgend jaar 25 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. Waarschijnlijk blijft het kabinet steken op 23 procent*. Ook andere klimaatdoelen blijven uit het zicht. Nederland blijft volgend jaar steken op 11,4 procent* duurzame energie, veel minder dan het in Europa afgesproken doel van 14 procent. Ook is veel te weinig gedaan aan energiebesparing* zo blijkt uit cijfers. Omdat er nog maar een paar jaar is om de klimaatverandering te stoppen, zijn de komende Tweede Kamerverkiezingen belangrijker dan ooit, stelt Milieudefensie.’

Klimaatverandering: 10 dingen die je kunt doen om uitstoot te beperken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme