wpk-admin
wpk-admin Lifestyle 14 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Klimaatverandering: dit zijn de gevolgen over 100 jaar, volgens onderzoek

Er gaat bijna geen dag meer voorbij dat we niet iets horen over klimaatverandering. Dat is maar goed ook, want volgens verschillende onderzoeken kan klimaatverandering de wereld over 100 jaar een zeer onaangename plek maken om te wonen.

Het is soms moeilijk voor te stellen dat de aarde zoals we ‘m kennen, zo extreem kan veranderen door opwarming. Veel onderzoekers geven aan dat dit juist de reden is dat nog niet iedereen alert is op klimaatverandering. Je ziet er immers nog niet veel van.

Toch beweren wetenschappers dat de aarde behoorlijk zal veranderen in negatieve zin, als de opwarming voortduurt. We zetten een paar belangrijke punten op een rij:

De gevolgen van klimaatverandering voor de aarde:

Bij de volgende voorspellingen wordt uitgegaan van een ‘worst case scenario’, waarbij de aarde in de komende 100 jaar nog 6 graden verder opwarmt.

De zeeën

Door het smeltende ijswater zal de zeespiegel gaan stijgen. Dit kan oplopen tot een verschil van 10 tot 12 meter! De ijskappen in Groenland zullen volledig verdwenen zijn, en de gemiddelde temperatuur op de Noordpool zal steeds vaker boven het nulpunt uit stijgen. Hierdoor stijgt de zeespiegel, waardoor landen en eilanden zoals Bangladesh, Indonesië, eilanden in de Indische Oceaan en in Oceanië zullen verdwijnen.

De aarde warmt op en zet daardoor uit. Omdat het wateroppervlak steeds groter wordt, zal deze ook meer CO2 opnemen. Hierdoor wordt de zee zuurder, waardoor het grootste gedeelte van koraalriffen zal sterven. Ook veel verschillende soorten vissen en zeezoogdieren zullen op langere termijn uitsterven.

Ook in Nederland moeten we ons niet rijk rekenen. Door de deltawerken wordt ons land nu redelijk beschermd, maar als deze er niet zouden zijn, of het overtollige water niet meer buiten zou kunnen houden, zouden provincies als Noord- en Zuid-Holland, Zeeland en Flevoland als eerste onbewoonbaar worden.

Het land

In landen rondom de evenaar zal het steeds warmer worden. Hierdoor ontstaat droogte en een watertekort. Dit watertekort zal naar schatting 40% van de aarde onbewoonbaar maken. Er kan door de droogte minder voedsel worden verbouwd. Temperaturen lopen zo hoog op, dat er steeds meer klimaatvluchtelingen naar het zuiden of noorden zullen trekken. Verder weg van de evenaar, dus.
Meer dan 4 miljoen mensen zullen hun land moeten verlaten door overstromingen. Naar schattig zullen meer dan 300 miljoen mensen hun leefgebied moeten verlaten omdat ze er niet meer kunnen leven door droogte en voedseltekort.

Als gevolg hiervan zullen leefbare gebieden steeds meer ontdaan worden van bos. Ontbossing zorgt weer voor een toename van CO2 in de lucht, en heeft als gevolg dat dieren hun leefomgeving kwijtraken.

Landen zullen steeds meer te maken krijgen met extreem weer. Denk aan overstromingen, aardbevingen, orkanen, bosbranden en tsunami’s. Deze effecten zijn nu al voelbaar.

De dieren

Landdieren zullen steeds grotere delen van hun leefomgeving moeten inleveren. In eerste instantie omdat grote delen van de wereld te warm, te droog en te weinig eten te bieden hebben, maar ook omdat mensen steeds meer leefomgeving zullen inlijven.

Onderzoek wijst uit dat in ongeveer 50 jaar, ruim 1700 verschillende soorten amfibieën, vissen en landdieren uitgestorven zijn of zeer zeldzaam zullen zijn. Vooral insecten worden hard getroffen door klimaatverandering. Wetenschappers hebben aangetoond dat er nu al 2,5% van het totale aantal insecten jaarlijks verdwijnt. Hoewel we insecten vaak maar vervelend vinden, spelen ze een zeer belangrijke rol in de productie van fruit, groente en noten.

De mensen

Veel mensen zullen op de vlucht slaan, omdat hun land zal overstromen, of omdat het onbewoonbaar wordt door de bovenstaande redenen. Door droogte en een voedseltekort zullen er meer ziekten de kop op steken, die grote groepen kwetsbare mensen zullen treffen.
Door de continue uitstoot van broeikasgassen, zal de lucht verder vervuild worden. Dit zal massale aandoeningen aan de luchtwegen tot gevolg hebben.
Leefbare plekken op aarde zullen door de toestroom van vluchtelingen drukker worden, waardoor de uitstoot van CO2 verder toe zal nemen.

Bronnen: Globalchange.gov, het AD & BI

Al met al is het plaatje dat wetenschappers schetsen, niet fraai.
De grote boosdoeners van klimaatverandering zijn voornamelijk bedrijven, die door productie teveel CO2 uitstoten. Maar zelf kan je er ook voor zorgen dat jouw ecologische footprint zo klein mogelijk blijft. Hoe? Dat lees je hier.

Check ook deze 10 feiten over klimaatverandering die iedereen eens zou moeten lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme