Sherita Jager
Sherita Jager Kinderen 22 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Heeft jouw kind O-benen of X-benen? Geen zorgen, het komt goed!

Je peuter loopt ongetwijfeld zo nu en dan met blote voeten en broekloos rond, en dan zie je het ineens: jouw kleintje heeft O-benen of X-benen! Is dat erg?

Spoiler alert: nee, op deze leeftijd is het zelfs heel normaal!

O-benen en X-benen

Vroeger waren O-benen en X-benen een veel gezien verschijnsel. In armere gezinnen kregen kinderen vaak niet de benodigde voedingsstoffen binnen waardoor het lichaam zich niet op en top kon ontwikkelen. Het gevolg was het ontstaan van O-benen en X-benen, iets waar ze het rest van hun leven last van bleven houden. Gelukkig zien we het veel minder vaak in ontwikkelde landen. Toch is het nogal logisch dat je schrikt als als je ziet dat jouw peuter X- of O-benen heeft. Maar gelukkig is het iets waar je op deze leeftijd nog geen zorgen over hoeft te maken.

Zo zien O- en X-benen er uit

O-benen wil zeggen dat de afstand tussen de twee knieën groter is dan de afstand tussen de enkels. De benen lijken een beetje op een ‘o’. X-benen betekent dat de afstand tussen de knieën groter is dan de afstand tussen de enkels. Er vormt zich een ‘x’. Rechte benen van een gezonde volwassene hebben ongeveer dezelfde afstand tussen de knieën, als tussen de enkels.

O- en X-benen door groeispurten

Vanaf het moment dat jouw kind is geboren, tot ongeveer 8 jaar, heeft het veel last van groeispurten. Dit houdt in dat je kind in korte tijd ineens veel groeit. Dit kan soms heel pijnlijk zijn en zorgen voor groeipijn, maar het heeft ook een ander bijkomend effect: het ontstaan van X-benen of O-benen.

Van O-benen en X-benen naar rechte benen

De normale ontwikkeling is dat een kind tussen de 0 en 2 jaar last heeft van O-benen, en platvoeten. Met deze ronde beentjes en platte voeten beginnen ze de wereld ontdekken, onstabiel en bij lange na nog niet klaar met de ontwikkeling. Vanaf ongeveer 2 jaar verandert de stand van de benen. De O-benen lijken recht te trekken, maar gaan al snel over in het andere extreme: X-benen. De X-benen blijven tussen het 3e en het 5e levensjaar. De knieën staan dan tegen elkaar, en de afstand tussen de enkels kan soms wel 12 centimeter zijn. Zo vanaf het 5e levensjaar trekken de benen weer recht om vervolgens zo te blijven.

Wanneer wel naar de dokter?

Als je ziet dat de benen asymmetrisch zijn – het ene been heeft een duidelijkere X- of O-stand dan het andere been – is het verstandig naar de dokter te gaan ter controle. Ook als je kind last heeft van zijn knieën of benen, is het een goed idee om langs de huisarts te gaan. Als dat niet het geval is, hoef je je nergens ongerust over te maken, en trekken de benen vanzelf recht zo rond het 5e levensjaar. Gelukkig maar!

Let op! Je kind kan beter niet meer deze zitpositie aannemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme