6x tips voor als je geen goede band met je broer of zus hebt

Relatie Els van Asseldonk 22 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

We schreven al eerder over de voordelen en de mooie momenten van het hebben van een broer of zus. Toch geldt dit lang niet voor iedereen, sommigen kunnen maar moeilijk met elkaar door één deur.

We begrijpen echt wel dat een paar tips er niet zomaar voor zorgen dat alles weer koek en ei is. Toch kunnen deze tips wel een eerste stap zijn:

Broer of zus

Hier zes tips om de band tussen jou en broer en/of zus te verbeteren:

1. Stop met oude koeien uit de sloot halen

Hoe kun je nou werkelijk zien of iemand veranderd is als jij continu met het verleden bezig bent? Ondanks dat jullie problemen echt wel serieuzer zullen zijn dan een stuk gestolen speelgoed, kost het alleen maar energie. Kijk eens naar hoe je broer of zus nú is, wie weet word je verrast.

2. Doe eens iets onverwachts

Misschien komen jullie niet eens meer bij elkaar op verjaardag of zien jullie elkaar juist alleen op verjaardagen. Anyhow, als je bereid bent toch een stap te zetten, doe dan iets compleet onverwachts. Schrijf een leuk kaartje of berichtje, bezoek zijn of haar sportwedstrijd of ga samen uit eten.

3. Stop met het maken van sneaky side comments

Is je broer of zus ergens trots op, maar ben jij er als de kippen bij om een vervelende opmerking te maken? Stop daar maar eens mee, want daarmee stook je de boel iedere keer weer een beetje op. Ja, er heerst spanning tussen jullie en ja, je broer of zus kan meer met zijn/haar leven doen. Maar het heeft geen zin omdat er iedere keer in te wrijven, het zijn zijn/haar keuzes.

Gebeurt het bij jou? Wees assertief. Dus laat het niet over zijn kant gaan, maar maak er ook geen drama van. Je kunt niet het gedrag van je broer of zus veranderen, maar wel je eigen reactie. Vertel wat je ervan vindt en maak daarna een luchtig grapje. Voordat je het weet is het lastige moment voorbij.

4. Accepteer dat je allemaal een andere broer/zus rol vervult

De jongste is de flierefluiter, de middelste de bemiddelaar en de oudste de verantwoordelijke. En misschien zitten er zelfs nog wel een paar tussenin. Iedereen heeft zich gevormd op basis van de positie die hij/zij had binnen jullie gezin. Je kunt onmogelijk verwachten dat iedereen op dezelfde lijn zit.

5. Wees de volwassene en zeg als eerste sorry

Grote kans dat je niet eens precies weet waarvoor je sorry moet zeggen, maar daarmee ontketen je hopelijk wel een reactie bij je broer of zus. Zo niet, laat het dan zitten. Een goede relatie met je broer of zus is veel belangrijker en uiteindelijk veel waardevoller. Uit een onderzoek van Marleen Derkman, waarop ze promoveerde aan de Radboud Universiteit, blijkt dat zelfs een slechte relatie beter is dan geen relatie.

6. Stop met jaloezie

Iedere relatie is uniek en niet te vergelijken met een ander. Kun je het toch niet laten om je rot te voelen als je je beste vriendin met haar broer ziet? Bedenk je dan dat ook zij genoeg discussies hebben gehad. Geen enkele relatie is perfect.

Natuurlijk zijn er situaties waarin enige vorm van een relatie met je broer of zus niet tot de opties behoort. Maar als je enigszins je twijfels hebt of vergevingsgezind bent, zet dan toch die eerste stap.

Heb jij geen broers of zussen maar ben je enig kind? Dan herken je deze situaties vast.

9 x waarom een jonger zusje of broertje hebben niet altijd leuk is..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme