Een inboedelverzekering afsluiten? Dit is alles wat je erover wil weten!

Lifestyle Rachelle Abbas 22 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Inbraak, waterschade, brand of vandalisme: we hopen er allemaal nooit mee te maken te krijgen, maar het kan gebeuren. En dan is het fijn als je een inboedelverzekering hebt, zodat je schade aan of verlies van je inboedel kunt afdekken. Het is geen verplichte verzekering, maar toch kan het de moeite waard zijn.

Wanneer er een boom omvalt tijdens een zware storm, een gedeelte van je woning vlam vat óf er wordt bij je ingebroken, zal er flink wat schade zijn. Ook in je portemonnee. Lees hier alles wat je wil weten over een inboedelverzekering:

Wat is een inboedelverzekering?

Met de term inboedel worden alle verplaatsbare spullen in je huis bedoeld. Dit zijn dus spullen die niet vastzitten aan je huis, bijvoorbeeld stoelen, tafels, televisie. Als je wil weten of iets onder de inboedel valt kun je een regel aanhouden: zou je het mee kunnen nemen bij een eventuele verhuizing? Je keuken hoort dus bijvoorbeeld niet bij de inboedel, maar al het keukengerei wel.

Met een inboedelverzekering wordt een dekking geboden voor al je apparatuur, muziekinstrumenten, kostbaarheden, meubels en andere spullen in huis. Als de schade is ontstaan door een ‘oorzaak’ die onder de dekking van de verzekeraar valt (denk aan diefstal of schade als gevolg van storm), krijg je van de verzekering een vergoeding voor de reparatie of vervanging.

De waarde van je inboedel bepalen

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering moet je zelf de waarde van je inboedel bepalen. Een handige tool hiervoor is de inboedelwaardemeter van een verzekeraar. Goed om te weten: hoe hoger de waarde van je inboedel, hoe hoger de premie wordt die je betaalt. Als je een te lage waarde opgeeft, heb je kans op een onderverzekering, maar een te hoge inboedelwaarde kan er weer voor zorgen dat je een te hoge premie betaalt. Zorg er dus voor dat je de juiste waarde van je inboedel opgeeft.

Als je de inboedelwaardemeter van een verzekeraar gebruikt, krijg je bij de meeste verzekeraars een garantie tegen onderverzekering. Je weet dan dus zeker dat je niet voor een te laag bedrag verzekerd bent.

Wat is verzekerd?

Een inboedelverzekering biedt meestal tot een bepaald bedrag dekking. Het kan zijn dat waardevolle kunst, juwelen of elektronica niet geheel vergoed worden. Met een inboedelverzekering ben je onder andere gedekt voor schade door diefstal, inbraak, storm en brand. Je kunt er ook voor kiezen om aanvullende dekkingen af te sluiten, denk aan buitenshuis, glas (al het glas in je huis dat bedoeld is om zonlicht door te laten wordt hiermee gedekt) en kostbaarheden (hiermee verzeker je instrumenten, antiek, computers en andere verzamelingen).

Baby op komst? Regel deze verzekeringen na de geboorte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme