Dit is waarom je je ogen pas ná je zwangerschap wil laten opmeten

Zwanger Julia van Buuren 16 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Je hebt misschien weleens gehoord dat het niet zo verstandig is om je ogen op te laten meten wanneer je zwanger bent. En dat klopt, je ogen laten opmeten tijdens de zwangerschap is niet zo’n goed idee volgens opticiens.

Famme vroeg aan optometrist Janneke van der Vlies van opticien Verkerk waarom dit zo is.

Ogen opmeten tijdens de zwangerschap

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; zwangerschapshormonen zijn de schuldige. “Tijdens en een periode na je zwangerschap krijg je een andere hormoonhuishouding. We merken dat in die periode de sterkte van de ogen daardoor kan wisselen”, vertelt van der Vlies.

Ook komt er meer bloed in het lichaam, waardoor de bloeddruk verandert. Dit heeft allemaal invloed op je zicht. Je zicht kan daardoor tijdelijk minder of zelfs beter worden, ook kun je last hebben van wazig zicht, vlekken of dubbelzien, benoemt Petra de Wal van het oogfonds.

Drogere ogen

Bovendien hebben vrouwen door die veranderingen in de hormonen vaak last van drogere ogen. “De traanlaag wordt anders, het traanvocht verdampt snel en daardoor kunnen veel vrouwen opeens minder goed contactlenzen verdragen”, benoemt van der Vlies. “Druppels tegen droge ogen kunnen dan helpen.”

Droge ogen zorgen er ook voor dat de ogen moeilijker te meten zijn, want als je traanvocht minder stabiel is, dan is het kijken ook minder goed. Dus de gezichtsscherpte is dan automatisch ook minder.

Disclaimer: iedere vrouw is anders. Zo zal de een weinig merken terwijl er bij de ander veel veranderingen plaatsvinden.

Ogen opmeten en borstvoeding

Bij vrouwen die borstvoeding geven, kunnen deze klachten nog lang aanhouden, omdat je hormoonhuishouding nog niet de oude is. Het is daarom verstandig om je ogen pas op te laten meten wanneer je gestopt bent met het geven van borstvoeding.

Bril na de zwangerschap

Goed nieuws: de veranderingen zijn van tijdelijke aard, hoelang dit precies duurt, verschilt per vrouw. Volgens van der Vlies zijn de ogen na de zwangerschap daarnaast meestal niet achteruit gegaan. “Het is vaak dan ook niet nodig om een sterkere bril te hebben na de zwangerschap”, vertelt ze.

Wel is het verstandig om te zorgen voor een goede bril naast je lenzen, want je moet altijd een bril hebben om op terug te vallen. Zeker wanneer je er midden in de nacht uit moet voor borstvoeding, zul je daar enorm dankbaar voor zijn.

Naar de huisarts

Heb je lang na je bevalling en het stoppen met borstvoeding nog steeds last van droge, geïrriteerde of tranende ogen of blijft je zicht slechter? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor een verwijzing naar de optometrist voor de verzekerde zorg. Uiteraard kun je ook op eigen initiatief naar de optometrist gaan.

Kuitkrampen tijdens de zwangerschap: wat is de oorzaak en hoe ga je ermee om?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen