Sanne Verweij
Sanne Verweij Zwanger 19 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de zwangerschapshormonen waar je last van hebt én waarom ze nuttig zijn

Snel geprikkeld zijn of opeens erg veel zin hebben in liters melk, met je zwangerschap weet je eigenlijk nooit wat je te wachten staat. Het zijn de zwangerschapshormonen die zorgen voor de vermeende stemmingswisselingen en eetbuien, maar waar zijn ze nog meer goed voor?

Hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap zijn normaal, het hoort bij het voorbereiden van je lichaam op de bevalling. Bij de zwangerschap worden er van bepaalde hormonen extra veel geproduceerd, waardoor de hoeveelheid uit balans is en jij met de gebakken peren komt te zitten.

Veranderingen

De hormonen kunnen zorgen voor een hoop veranderingen en dan hebben we het niet alleen over je emoties. Je kunt het ook merken aan je huid, je nagels, tanden of je haar. Verder kan het zorgen voor stemmingswisselingen. Het is eigenlijk net als met je menstruatie, alleen dan veel erger en negen maanden lang. Wat een geluk!

De verschillende zwangerschapshormonen

Toch handig als je weet waar die hormonen allemaal goed voor zijn. Wie weet kan die de schuld geven als je weer een keer chagrijnig bent.

Het zwangerschapshormoon hCG

Humaan chorionganadotrofine ofwel het hCG-hromoon wordt gemeten bij het nemen van een zwangerschapstest. Dan is het niet gek dat dit hormoon ook zorgt voor de eerste symptomen: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen en duizeligheid. Dit hormoon heeft ook nog een aantal goede kanten; het zorgt namelijk voor de groei en de bescherming van het wondertje in je buik.

Het zwangerschapshormoon progesteron

‘Umm… wat wilde ik ook alweer zeggen?’ Heb je dit weleens gedacht tijdens je zwangerschap? Dat is helemaal niet raar, die vergeetachtigheid komt namelijk door progesteron. Daardoor verslappen je hersenen namelijk lichtelijk. Verder zorgt dit zwangerschapshormoon voor vermoeidheid en het vaker moeten plassen. Progesteron zorgt er ook voor dat je baarmoeder zich niet zomaar kan samentrekken. Tegen het einde neemt het dan ook af, zodat je weeën niet worden tegengehouden.

Het zwangerschapshormoon 0estrogeen

De (mogelijke) groei van je borsten, komt door het hormoon oestrogeen. Door de groei van je bloedvaten en het stimuleren van de melkklieren kunnen je borsten zo een maatje opschuiven. Verder zorgt het ook voor de groei van je baarmoeder. Denk dus maar zo: oestrogeen is eigenlijk het groei hormoon.

Het zwangerschapshormoon oxytocine

Tijdens de bevalling speelt dit hormoon een grote rol. Eerder wordt oxytocine beperkt door progesteron, maar tijdens de bevalling draait dit om. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het zorgt voor een verbondenheidsgevoel en dimt je stress. Toch fijn dat je lichaam dat zomaar voor je regelt!

Het zwangerschapshormoon prolactine

Het aanmaken van borstvoeding wordt door prolactine gedaan. Het borstweefsel wordt voorbereid op het geven van borstvoeding en het geven van melk.

Het zwangerschapshormoon HPL

Humaan Placentair Lactogeen (HPL) moet voorkomen dat je lichaam je embryo afstoot. Daarnaast remt het de productie van prolactine af. Na de bevalling neemt dat af, zodat je je baby borstvoeding kan geven.

Het zwangerschapshormoon relaxine

Het verslappen en verweken van steungevende banden van je gewrichten, is te wijten aan relaxine. Je kunt er zelfs door gaan waggelen. Doordat het je gewrichten verslapt, kan je last van bekkeninstabiliteit en rugklachten krijgen en daardoor kan je gek gaan lopen. De reden hiervoor is dat relaxine zorgt dat de bekken soepeler worden voor de bevalling.

13x (smerige) zwangerschapskwaaltjes waar niemand over praat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme