Blauwtje gelopen? Zo kun je beter omgaan met afwijzingen

Algemeen Valéry de Voijs 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Die leuke jongen wijst ons af, we horen niets meer na dat sollicitatiegesprek, en onze foto op Instagram krijgt met moeite drie likes (welgeteld je moeder, zus en beste vriendin). Niet echt een chill gevoel eh? Laten we eerlijk zijn, niemand vindt het leuk om afgewezen te worden. Maar we hebben het toch echt weleens nodig. Zo kun jij in het vervolg beter omgaan met die afwijzing.

Je zult er nooit aan wennen, maar hoe vaker jij te maken hebt gehad met afwijzingen, hoe sterker je zult worden.

Omgaan met afwijzingen

Toch nog een beetje hulp nodig bij het verwerken van die mislukte Insta post? Met deze stappen zul je iedere afwijzing zelfverzekerd rocken

Stap 1 Incasseer

Beter omgaan met afwijzingen betekent niet dat je als een ijskoningin die afwijzende mail zomaar moet deleten, en er geen gevoelens bij mag hebben. Sterker nog, het is juist heel goed als je die emoties toelaat. Afhankelijk van de afwijzing mag je je er best even rot over voelen. Natuurlijk gaan we er wel vanuit dat je een reflecterend vermogen hebt en anders reageert als jij die droombaan kwijt raakt, dan dat je buurjongen geen tijd heeft om fietsband te plakken.

Tijdslimiet

Misschien klinkt het een beetje raar, maar spreek een tijd af dat je even somber mag zijn. Ben jij je baan kwijt geraakt? Huil, ben verdrietig, kruip even onder je dekbed, heb een portie zelfmedelijden, maar geef jezelf na een week een schop onder je kont. Spreek dit van te voren al met jezelf af: dit wordt je emo weekje, maar daarna gaat het leven gewoon weer door.

Stap 2 Communiceer

Durf open te communiceren! Ging dat sollicitatiegesprek best vlotjes, maar ontving je toch een mailtje dat je het niet bent geworden? Ben niet bang om ze gewoon even op te bellen, en naar de reden te vragen. Misschien maak je je anders helemaal gek en trek je het jezelf heel persoonlijk aan, maar misschien is er wel een heel goede reden of geven ze tips voor je volgende gesprek.

Stap 3 Actie!

Je hebt een weekje zelfmedelijden gehad, hebt erover gepraat en dingen op een rijtje gezet. Je hebt feedback gekregen of je bent er zelf achter gekomen wat je anders kunt doen. En dan nu de meest effectieve stap; daadwerkelijk actie ondernemen! Onder het mom van ‘you miss 100% of the shots you never take’ zijn er altijd genoeg kansen die je de mogelijkheid geven om te groeien. Misschien ben je achteraf wel dankbaar dat je die baan niet hebt gekregen, want ben je uiteindelijk op een veel mooiere plek terecht gekomen! En wedden dat je nu niet meer denkt aan die gast die jou drie jaar geleden afwees? Tenminste.. als je daarna door bent gaan daten en je niet uit het veld hebt laten slaan

Reminder… je bent té waardevol om je door iemand zo’n rotgevoel te laten aanpraten!

Waarom kinderen soms een sterke voorkeur hebben voor één ouder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Assertief

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme