Waarom kinderen soms een sterke voorkeur hebben voor één ouder

Kinderen Rachelle Abbas 29 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Het kan je als moeder soms gek maken: je voedt en maakt je kids de hele dag door schoon, onderneemt Pinterest-worthy activiteiten, kalmeert ze als ze driftbuien hebben en duwt de schommel totdat je arm er bijna af valt. Als het dan avond is, en je partner komt binnen, wordt je aan de kant gezet alsof je een vuile luier bent.

Soms vraag je je af of je kind echt een vaderskindje is: hij wil constant bij papa zitten, hij wil alleen met papa spelen en alleen papa mag een verhaaltje voorlezen. ‘Neeee, papa doen’, het lijkt wel of je helemaal buiten beeld bent.

Voorkeur voor een ouder

Eigenlijk moet je opgelucht zijn: het is juist goed als je kind de voorkeur heeft voor je partner. Hoe raar het misschien klinkt en hoe gek het soms kan voelen, als je kind begint te verlangen naar de aandacht van één ouder, betekent het dat ze zo veel van je houden en vertrouwen dat jullie een tijdje kunnen onthechten.

‘Je kind voelt zich veilig en vertrouwt genoeg met je liefde om te weten dat hij je even kan wegduwen, maar toch een warm welkom kan terugkrijgen’, zei een kinderpsycholoog in het tijdschrift Parents.

Pas op, want deze dingen kunnen het zelfvertrouwen van je kind beschadigen…

De eerste twee jaar

Kinderen vormen in hun eerste twee jaar een hechte band met één of twee primaire verzorgers, waarna ze weer gaan bonden met andere familieleden of zorgverleners.

Wanneer ouders consequent liefde en lichamelijk comfort bieden, op de behoeften van hun kind reageren en op een positieve manier met elkaar omgaan, krijgt het kind een gevoel van vertrouwen: mama (of papa) zal er altijd zijn als ik haar nodig heb.

In de peuterjaren, als kinderen zichzelf leren zien als een afzonderlijk individu, testen ze die individualiteit door keuzes te maken. Wetende dat je ze niet in de steek zult laten, voelt je kleintje genoeg zelfvertrouwen om naar papa te vragen om dat verhaaltje voor te lezen of een knuffelsessie op de bank.

De slaapproblemen van je kind zijn te wijten aan inactiviteit, volgens een nieuw onderzoek

De sensatie van iets ‘nieuws’ kan een factor zijn in de oudervoorkeur van een kind. Als je kind de hele dag met mama is geweest, is het weer even ‘nieuw’ als papa thuis komt.

Het kan ook zijn dat je kind een voorkeur krijgt tot de ouder die niet direct het speelgoed gaat opruimen of ‘streng’ is met op tijd op bed gaan.

Het is belangrijk dat je in dat geval samen met je partner gelijke tijd krijgen om zowel de regels te handhaven als om plezier te hebben.

7x wat niemand vraagt aan werkende vaders (en wel aan werkende moeders)

Vat het niet persoonlijk op

Het is belangrijk dat je het niet persoonlijk opvat. Je teleurstelling tonen of reageren met afwijzing (‘Je hebt me niet meer nodig’) zal je kind alleen maar kwetsen.

Blijf in plaats daarvan je kind verzekeren dat je nog steeds veel van hem houdt, zelfs als ze de voorkeur uitspreken voor papa. Om de evenwicht te bewaren is het belangrijk dat regels en routines consistent blijven.

Wees bereid om een beetje mee te gaan: als je kind erop staat dat papa hem in bad moet doen, ga daar dan mee akkoord en bedenk iets anders wat dan het mama-kind-activiteit wordt (bijvoorbeeld elke zondag pannenkoeken bakken).

Sterker nog, soms zijn er veel dingen die jullie als team kunnen doen, wat je kind zal helpen begrijpen dat je een teamlid bent die plezier heeft in samenzijn.

10x kleine momenten waar je als ouder heel blij van kan worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme