Van Italië tot Hawaii: zo zien de eerste hapjes eruit in de hele wereld

Kinderen Rachelle Abbas 29 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat we onze kinderen te eten geven, of eigenlijk alles wat we doen wat betreft het ouderschap, heeft natuurlijk heel veel te maken met de cultuur en tradities waarmee je bent opgegroeid.

Waar wij in Nederland oefenhapjes als een lepeltje geprakte groente of fruit heel normaal vinden, geldt dat niet als de norm in India. Daar krijgen baby’s een heerlijke linzen-, rijstschoten met een beetje kurkuma als eerste maaltijd. Dit zijn de eerste hapjes waar baby’s over de hele wereld mee te maken krijgen:

Peru

In Peru krijgen baby’s een zoete passievrucht (zonder de zaadjes) als eerste hapje, het heet granadilla. Het is een goede bron van vezels en essentiële mineralen, waaronder ijzer en calcium.

Japan

De meeste kersverse ouders in Japan geven hun baby rijstepa (okayu). Als de baby weer wat ouder is, komt daar wortel- of pompoenpuree bij. Een andere traditie in Japan vindt plaats als de baby 100 dagen oud is. Het ritueel heet ‘okuizome’ en het menu bestaat uit onder andere een soepje.

Van Mongolië tot Duitsland: tradities rondom tandjes wisselen over de hele wereld

Mexico

Net als in veel andere Latijns-Amerikaanse landen, switchen Mexicanen van melk naar voedsel als soep, tortilla’s, avocado, bonen en papaya. Mexicaanse ouders besprenkelen een lekkere snack met wat chilipoeder of doen een scheutje limoen op het fruit.

Italië

Italianen geven hun baby ook gepureerde groenten, maar maken ze het hapje net wat interessanter met een drupje olijfolie en een beetje parmezaanse kaas, en introduceren vlees en kip aan de baby vanaf zes maanden.

Vietnam

De eerste vaste voeding voor baby’s in Vietnam bestaat meestal uit gepureerde rijstepap, gekookt met water of kippenbouillon. Er zitten groenten als wortelen in als de baby wat ouder wordt. Wanneer kinderen 18 maanden tot 2 jaar oud zijn, krijgen ze meer complexe soepen en wolgerechten.

Van Frankrijk tot Japan: zo zien de bedtijden eruit van kinderen over de hele wereld

Zweden

Zweedse baby’s krijgen als eerste maaltijd een op tarwe gebaseerde graansoort met de naam ‘välling’ gegeven – het is vergelijkbaar met havermout. De baby’s krijgen dit via de fles, maar is veel dikker dan flesvoeding.

Hawaii

Baby’s in Hawaii krijgen voedsel genaamd ‘Poi’. Het is een gefermenteerde pasta van tarowortel en is niet alleen licht verteerbaar, maar staat ook bekend om zijn hypoallergene eigenschappen.

Filippijnen

‘Lugaw’ is vaak het eerste halfvaste voedsel dat baby’s wordt gegeven. Het is een rijstepap dat ook kan worden gekookt met kippenbouillon, gember en knoflook. Het valt niet zwaar op de maag is en is een populaire bouillon voor Filippijnse mensen als ze zich niet zo lekker voelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme