Zo gaan gelukkige koppels met hun schoonouders om

Relatie Lisanne de Vaan 8 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Bij een partner krijg je zijn of haar familie er gratis en voor niks bij. Dat kan retegoed uitpakken, maar soms kan het wel vermoeiend zijn. Die schoonmoeder die de hele tijd op je stoep staat of die schoonbroer waar je totaal niet mee levelt, om maar wat te noemen.

Hoe het ook zij: je hebt ermee te dealen.

Omgaan met schoonouders

Volgens klinisch psycholoog Meredith Hansen worstelt bijna iedereen wel eens met zijn schoonouders. De problemen kunnen heel divers zijn. Misschien heb je wel het gevoel dat je schoonouders je niet helemaal accepteren of misschien zit je opgescheept met schoonouders die zich met elke zucht en scheet bemoeien. Moeilijk irritant.

Accepté

Heb je schoonouders met wie het botert, dan is dat natuurlijk helemaal fijn en dikke prima. Maar anders is het toch zaak dat een soort van plek te geven, want: je zult nog echt nog wat jaren met ze door moeten brengen. En besides: je schoonouders zijn belangrijk voor je partner. Het is dus prettig als jullie samen door één deur kunnen.

Om je op weg te helpen als die relatie niet helemaal lekker loopt: dit is in elk geval hoe koppels met een goede relatie dealen met hun schoonouders. Misschien kun je er wat tips uit plukken.

Ontwijken heeft geen zin

Als je schoonouders en jij niet goed met elkaar overweg kunnen is het natuurlijk makkelijk om elkaar te ontwijken. Maar of het ook de oplossing is? Nou, niet echt.

‘Je schoonouders spelen een belangrijke rol spelen in het leven van je partner’, zegt psycholoog Hansen. Dus verlies dat aspect niet uit het oog. Dus probeer ze toch te behandelen met respect en neem, ook al heb je er niet altijd zijn in, gewoon deel gezamenlijke activiteiten.

Tip: gedeelde interesses zijn key in het verbeteren van de relatie. Ga daarom op zoek naar overeenkomsten en richt je op deze gedeelde interesses. Houd je schoonmoeder van musicals? Top! Jij bent misschien ook groot fan.

Stel je grenzen vast

Brengen je schoonouders de kinderen altijd veel later naar huis dan je zou willen? Of halen ze alle kasten overhoop wanneer je een dagje van huis bent? Dan is het tijd om eens rond de tafel te gaan zitten. Volgens Hansen hebben koppels met een gezonde relatie open gesprekken met hun echtgenoot en schoonouders over hun behoeften.

Tip: werk samen als een team. Stel samen met je partner je gezinswaarden op en stel grenzen vast. Vervolgens communiceer je deze waarden met je schoonouders. Houden ze zich niet aan de gemaakte afspraken? Vertel dan duidelijk (maar vriendelijk) dat dit niet de bedoeling was en kijk hoe je het kunt oplossen.

Houd de relatie van je schoonouders gescheiden van je eigen relatie

Wanneer je schoonouders je op de zenuwen werken, bestaat de kans dat je dit op je partner afreageert. Het zijn ten slotte zijn ouders. Maar zeg nou eerlijk: heeft hij iets verkeerd gedaan? Niet echt. Begrijpen dit en herinneren jezelf eraan dat – hoe moeilijk schoonouders ook kunnen zijn – je niet met hen getrouwd bent.

Tip: word niet boos op je partner maar leg uit wat je dwarszit. Hij is waarschijnlijk meer gewend aan de eigenaardigheden van zijn ouders dan jij. Probeer ook niet neerbuigend te doen als je praat over je schoonouders. Dus zeg niet ‘Je moeder stond gisteren weer onaangekondigd op te stoep. Wat een vreselijk mens is het toch.’ Een beter alternatief is: ‘Ik voel me er niet prettig bij als mensen langskomen zonder dat ik daarvan op de hoogte bent gesteld. Wat zouden we daar aan kunnen doen?’

Probeer je schoonouders niet te veranderen

Er zijn waarschijnlijk heel wat dingen die je zou willen veranderen aan je schoonouders. Toch is dat niet wat je zou moeten doen. Maar leg je neer bij het feit dat je ze niet kunt veranderen. Probeer geen controle te krijgen over andermans emoties, maar leg de focus op jezelf.

Tip: accepteer dat je andere mensen niet kunt veranderen. Hoe eerder je beseft dat het toch niet gaat lukken, hoe meer ontspannen je wordt. Wat je wél kunt veranderen is de manier waarop jij met je schoonouders omgaat. En dat ga je, indien nodig, na vandaag helemaal anders aanpakken toch?

Schoonouders als draken? Dit is hoe je er het beste mee omgaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PsychcentralWikiHow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen