Schoonouders als draken? Dit is hoe je er het beste mee omgaat

Mind Inga Stoit 6 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Je kiest niet op wie je verliefd wordt en de schoonfamilie kies je al helemaal niet uit. Sommige van ons treffen het nu eenmaal meer dan anderen. Kan jij wel wat tips gebruiken hoe je het beste kan dealen met minder leuke schoonouders?

Schoonouders

Hoe frustrerend kan het zijn wanneer je schoonouders hebt waar je niet mee overweg kunt. Maar als je wel helemaal gek bent op je partner, kun je er helaas niet onderuit. Je kunt dan maar het beste een manier vinden om hiermee om te gaan. Daarom zes tips:

1. Let op je woorden

Het is beter om bepaalde ergernissen voor je te houden. Laat deze in je gedachten los en maak er geen punt van. Je hoeft uiteraard niet altijd van alles te pikken wanneer jou iets echt niet zint, maar het is merendeels beter om onbenullige zaken te laten varen. Mocht je ergens mee zitten kan je dit altijd nog aankaarten. Dit doe je liever achteraf wanneer je er beter over nagedacht hebt, dan een hoop onnodige conflicten te moeten oplossen.

2. Praat met iemand

Maar doe dit niet al te veel met je partner! Je hebt het immers wel over zijn of haar ouders, dus wat echte ergernissen en dergelijke betreft, kan je deze misschien wel beter bij vriendinnen kwijt. Hier kan je even lekker alles eruit gooien over wat jou dwarszit. Zij horen jouw verhaal aan en geven je misschien zelfs gelijk. Het gaat daarentegen niet over ‘wie er gelijk heeft’, maar het feit dat jij je ei kwijt kan zal je goed doen.

3. Zoek een afweermechanisme

Soms heb je echt het gevoel alsof je ieder moment kan ontploffen, maar bewaar dit voor het juiste moment. Spaar die frustraties over je schoonouders even op en laat ze vervolgens helemaal los op een boksbal. Gooi alles eruit! Je kan bijvoorbeeld ook even keihard in een kussen schreeuwen mocht jij niet het meest sportieve type zijn (of niet kunt wachten en direct van je frustratie af wil). Een rondje lopen of meditatie doet trouwens ook wonderen.

4. Kom voor jezelf op

Doe dit alleen wanneer je het gevoel hebt dat dit echt nodig is. Kleine conflicten kan je maar beter laten rusten, maar wanneer jou iets echt enorm dwars zit, ben je er wellicht mee geholpen door dit bespreekbaar te maken. Zorg in ieder geval dat je duidelijk bent over wat je dwars zit, doe dit zonder mensen aan te vallen en zorg dus voor een heldere communicatie. Wie weet levert het jou en jouw schoonouders wat op.

5. Wees eerlijk tegen je partner

Maak er geen klaaguurtje van maar vertel je partner waar je mee zit. Jouw lief vindt het ook niet leuk dat zijn of haar familie hier de aanleiding toe is. Probeer hier een open en eerlijk gesprek over te voeren. Maar maak er geen ‘ja maar jij doet dit’ of ‘als jij nou eens’ gesprek van. Probeer in oplossingen te denken. Doemdenken kan namelijk altijd nog als echt alles dreigt te mislukken, maar daar gaan we uiteraard niet vanuit.

6. Laat je partner geen kant kiezen

Dit loopt voor niemand goed af. Je partner kan weliswaar voor jou ‘kiezen’, maar zal altijd een beetje bezig blijven met het feit dat hij/zij überhaupt voor die keuze is gesteld. En dat is iets wat in the end behoorlijk tegen je kan keren. Kortom: dit wil je niet, hier wordt niemand van jullie blij van. Je hebt het niet voor het zeggen wat betreft schoonouders, maar zorg als het even kan, dat de familieband op zijn minst ‘oké’ is.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen