Last van de darmen na bezoek aan je schoonouders? Dat kan wel kloppen

Gezondheid Merel Schut 31 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Voel jij je weleens zo gespannen tijdens een bezoek aan je schoonouders, dat je met een zere buik naar huis gaat? Je bent niet de enige. Kerst vieren of andere diners of afspraken met schoonouders zorgt voor stress, dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Deze stress resulteert in last van de darmen.

Last van darmen omdat bacteriën in de war raken

Onderzoek van het Academisch Medisch Centrum en de Vrije Universiteit Amsterdam toont namelijk aan dat de bacteriën in de darmen in de war raken. En dat zou niet liggen aan het opgediende eten, schrijft Het Parool.

Proefpersonen leverden voor Kerstmis een potje met ontlasting in, en na de kerstdagen nog een keer. De groep was verdeeld in mensen die op bezoek gingen bij hun schoonouders en proefpersonen die dat niet deden.

Bij de groep die langs schoonouders was geweest met kerst, werd een daling van een bacterie gezien die beschermt tegen depressies.

Tips voor een bezoekje

Er zijn manieren om de stress en darmkrampen tegen te gaan. Stel je eigen grenzen vast. Werk als een team met je partner samen en communiceer jullie waarden naar je schoonouders. Als er onenigheid is over wanneer jullie weggaan, maak dan goede afspraken van tevoren.

Word niet boos op je partner als je schoonouders je op de zenuwen werken. Het heeft ook geen zin om te proberen je schoonouders te veranderen. Leg de focus op jezelf en niet op de emoties van anderen. Het kan helpen om je te richten op jullie overeenkomsten om gezellige gespreksonderwerpen te hebben, niet op de verschillen.

Ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen