Inga Stoit
Inga Stoit Mind 4 jan 2019

Schoonouders als draken? Dit is hoe je er het beste mee omgaat

Je kiest niet op wie je verliefd wordt en de schoonfamilie kies je al helemaal niet uit. Sommige van ons treffen het nu eenmaal meer dan anderen. Kan jij wel tips gebruiken hoe je het beste kan dealen met minder leuke schoonouders? Zie hier:

Let op je woorden

Het is beter om bepaalde irritaties voor je te houden. Laat deze in je gedachten los en maak er geen punt van. Je hoeft uiteraard niet altijd van alles te pikken wanneer jou iets echt niet zint, maar het is merendeels beter om onbenullige zaken te laten varen. Mocht je ergens mee zitten kan je dit altijd nog aankaarten. Dit doe je liever achteraf dan een hoop onnodige conflicten te moeten oplossen.

Praat met iemand

Maar doe dit niet al te veel met je partner! Je hebt het immers wel over zijn ouders, dus wat echte irritaties en dergelijke betreft, kan je deze misschien wel beter bij vriendinnen kwijt. Hier kan je even lekker alles eruit gooien over wat jou dwarszit. Zij horen jouw verhaal aan en geven je misschien zelfs gelijk. Het gaat daarentegen niet over ‘wie er gelijk heeft’, maar het feit dat jij je ei kwijt kan zal je goed doen.

Zoek een afweermechanisme

Soms heb je echt het gevoel alsof je ieder moment kan ontploffen, bewaar dit moment voor het juiste moment. Spaar die frustraties even op en laat ze vervolgens helemaal los op een boxbal. Gooi alles eruit! Je kan bijvoorbeeld ook even keihard in een kussen schreeuwen mocht jij niet het meest sportieve type zijn (of per direct van je frustratie af wil). Een rondje lopen of meditatie doet trouwens ook wonderen.

Kom voor jezelf op

Doe dit alleen wanneer je het gevoel hebt dat dit echt nodig is. Kleine conflicten kan je maar beter laten rusten, maar wanneer jou iets echt enorm dwars zit, ben je er wellicht mee geholpen door dit bespreekbaar te maken. Zorg in ieder geval dat je duidelijk bent over wat je dwars zit, doe dit zonder mensen aan te vallen en zorg dus voor een heldere communicatie. Wie weet levert het jou en jouw schoonouders wat op.

Opvoedkwestie: ‘Continu krijg ik kritiek en met name van de mensen die zelf geen kinderen hebben’

Wees eerlijk tegen je partner

Maak er geen klaaguurtje van maar vertel je partner waar je mee zit. Hij vindt het ook niet leuk dat zijn familie hier de aanleiding toe is. Probeer hier een open en eerlijk gesprek over te voeren. Maak er geen ‘ja maar jij doet dit’ of ‘als jij nou eens’ gesprek van. Probeer in oplossingen te denken. Doemdenken kan namelijk altijd nog als echt alles dreigt te mislukken, maar daar gaan we uiteraard niet vanuit.

Laat hem geen kant kiezen

Dit loopt voor niemand goed af. Hij kan weliswaar voor jou ‘kiezen’ maar hij zal altijd een beetje bezig blijven met het feit dat hij die keuze überhaupt heeft moeten maken. En dit is iets wat in the end behoorlijk tegen je gebruikt kan worden. Kortom: dit wil je niet, hier wordt niemand van jullie blij van. Je hebt het niet voor het zeggen wat betreft schoonouders, maar zorg als het even kan, dat de familieband op zijn minst ‘oké’ is.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Schoonouders als draken? Dit is hoe je er het beste mee omgaat
Sluiten