Anoniem: ‘Als je je zoon naar de kleedkamer van de vrouwen brengt, heb ik één verzoek’

Kinderen Redactie 7 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Tijdens de kerstvakantie ging deze moeder veel met haar kinderen naar het zwembad. Toch waren er nog heel wat mensen die de grenzen opzochten qua wat acceptabel is in de kleedkamer van een openbaar zwembad.

Kleedkamer voor vrouwen

‘Er was een vrouw die haar (volgens mij) kleinkind een koekje gaf toen ze nog in het water zat. Ook heb ik iets tegen kinderen die vaker achter elkaar moeten niezen ín het zwembad. Ik hoop maar dat de chloor zijn werk doet.

Toch is het grootste probleem dat ik heb de niet zo jonge kinderen – en dan vooral jongens – die in de kleedkamers voor vrouwen gaan omkleden. Begrijp me niet verkeerd, ik heb tegen het meenemen zelf geen bezwaar – ik zou mijn zoon zelf ook niet alleen naar een herenkleedkamer sturen, tot ik voel dat ‘ie er ouder genoeg voor is. Maar als je zoon van een jaar of acht de kleedkamers van vrouwen binnenkomt, vraag ik je één ding. Zeg hem dat hij niet moet staren naar vrouwen die zich omkleden.

Ik vind het niet erg om mijn natte zwemkleding uit te trekken in een openbare kleedkamer, maar dat komt vooral omdat er andere vrouwen zitten. We kleden ons allemaal om en gaan dan weer weg. Daarnaast staart niemand naar een ander. Ik heb afgelopen vakantie gewoon twee keer meegemaakt dat een moeder haar kind meenam naar de kleedkamer voor vrouwen – ik denk dat beide keren de jongens ongeveer een jaar of acht waren. Beide keren zat het kind naar me te staren, en ook naar andere vrouwen, terwijl we ons aan het omkleden waren. Je wordt er vooral nogal ongemakkelijk van.

Tuurlijk, ik had mijn kleren kunnen pakken en weg kunnen gaan, maar dat was niet aan mij. Ik zou niet weg hoeven gaan.

Misschien komt het wel omdat ik de ongeschreven regel ‘niet staren in een openbare ruimte’ nogal serieus neem. En oké, natuurlijk kun je het niet laten om even te kijken als er ineens allemaal naakte lichamen zijn, maar niemand moet het gevoel krijgen dat er iets met hun lichaam is als er iemand zo zit te staren.

Nogmaals, ik begrijp waarom moeders hun kinderen meenemen, soms zijn de familiekleedkamers vol of zijn er helemaal geen grotere kleedkamers. Toch is het slim om van tevoren je kind even toe te spreken dat hij niet mag gaan staren.

Ik ben niet preuts, ik ben vooral voor het feit dat alle mensen zich op hun gemak voelen in hun nakie. Als ik me ongemakkelijk voel als ik merk dat iemand naar me staart en grijnst terwijl ik me aan het omkleden ben, weet ik zeker dat andere vrouwen zich ook zo voelen.’

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme