Heb jij het gevoel dat je partner je minder onafhankelijk maakt? 4 tips om sterker te worden als individu

Relatie Gina Koninkx 7 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Onafhankelijk zijn van je partner, we vergeten soms hoe belangrijk dat is. We hebben het niet zozeer over financiële onafhankelijkheid (wat overigens ook niet onbelangrijk is) maar het gevoel hebben dat je een eigen persoon bent die ook los van jouw partner gelukkig kan zijn. Hoe mooi het ook is om alles samen als een team te doen, verlies jezelf als individu niet uit het oog.

Onafhankelijk zijn binnen een relatie

Je onafhankelijk voelen is belangrijk op meerdere vlakken. Het geeft je zelfvertrouwen en eigenwaarde op een heel letterlijke manier. Het vertrouwen dat je (ook al is dat nu niet nodig) de dingen alleen zou kunnen, maar ook het gevoel hebben zelf iets (veel) waard te zijn onafhankelijk van anderen om je heen, in dit geval je partner.

Helaas kan het zo zijn dat je niet altijd even sterk het gevoel hebt dat je onafhankelijk bent. Heb jij het gevoel dat je enorm op je partner moet leunen? Wij geven je vier tips waardoor je hopelijk kunt werken aan je eigen onafhankelijkheid.

1. Stel grenzen om je onafhankelijk te zijn

Grenzen stellen is belangrijk binnen een relatie. Je geeft daarmee letterlijk aan wat jij wel en niet oké vindt, en dat is een belangrijke manier om je onafhankelijkheid aan je partner te laten zien.

2. Streef persoonlijke doelen na

Het hebben van persoonlijke doelen helpt je bij je zelfontwikkeling en het ontwikkeling van een onafhankelijkere positie binnen een relatie. Het is iets wat je niet samen doet maar alleen. Dit zal je helpen om je onafhankelijker te voelen binnen een relatie waarin je op vrijwel alle fronten de dingen samen doet.

3. Zet jezelf (regelmatiger) op nummer 1

En dat is heel erg lastig met kids. Veel moeders (maar ook vaders) hebben de neiging zichzelf op de laatste plek te zeggen maar dit juist wat vaker niet doen, maakt van jou een sterker persoon. We hebben allemaal me-time nodig om te ontstressen, tijd vrij te maken voor zelfreflectie and you name it. Doen! Je kan er alleen maar een beter mens van worden.

LEES OOK: Deze 10 lessen leer je als je een lange en stabiele relatie hebt

4. Ben gelukkig met jezelf

Hoewel niet iedereen het eens is met ‘je kunt pas gelukkig zijn met een ander, als je gelukkig bent met jezelf’ zit er wel een kern van waarheid in. Gelukkig zijn met jezelf kan van alles betekenen: jezelf goed kennen en weten waar je blij van wordt of jezelf accepteren (je goede en mindere kanten). Hoe beter je jezelf kent, hoe waarschijnlijker het is dat je je (onafhankelijke) plek kent binnen je relatie. Zo, dat is er een om over na te denken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme