Onderzoek: coronavaccin bij zwangere vrouwen zorgt voor minder doodgeboren kinderen

Zwanger Lise Steegmans 11 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Zwangere vrouwen die het coronavaccin hebben gekregen, zijn niet alleen goed beschermd tegen COVID-19. Uit nieuw onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen vijftien procent minder kans op een stilgeboren kindje hebben.

Dat blijkt uit een overzichtsstudie die het tijdschrift Nature Communications heeft gepubliceerd. Voor deze studie bekeken wetenschappers van St. Georges University in Londen 23 verschillende onderzoeken waar in totaal 117.552 vrouwen aan meededen.

Coronavaccin voor zwangere vrouwen

Het gaat om een coronaprik die een mRNA-vaccin bevat, zoals bij de vaccins van Pfizer en Moderna het geval is. De onderzoekers vergeleken de data van gevaccineerde zwangere vrouwen met de data van niet-gevaccineerde zwangere vrouwen. In feite was de incidentie, het relatieve aantal nieuwe gevallen in een bepaalde tijdsperiode, van stilgeboorten en mogelijk vroeggeboorten lager onder de gevaccineerde zwangeren.

Geen verhoogd risico

Naast een lager risico op stilgeboorte, is er meer goed nieuws. Uit het onderzoek blijk namelijk ook dat er geen hoger risicio is op nadelige uitkomsten bij een zwangerschap. Zoals bijvoorbeeld een miskraam, een vroegtijdige bevalling, loslaten van de placenta, longembolie, maternale sterfte op opname op de intensive care. Hierdoor lijkt een vaccinatie met het mRNA-vaccin tijdens de zwangerschap veilig. Ook zou het vaccin de kans op complicaties en afwijkingen kleiner te maken.

Een zwangere vrouw krijgt door een vaccin meer antistoffen in haar lichaam, waardoor ze minder ziek wordt bij COVID-19. Hierdoor wordt ook de foetus beter beschermd.

Overtuiging

De onderzoekers uit Londen hopen dat de overzichtsstudie kan helpen bij het overtuigen van zwangere vrouwen om een coronavaccin te nemen. Zonder vaccinatie komen zwangere vrouwen vaker met corona vaker op de intensive care terecht dan zwangere leeftijdsgenoten die wel zijn gevaccineerd.

Het blijft een heet hangijzer: vaccineer je je kinderen?  In dit artikel lees je alles wat je wil weten om deze vraag voor jezelf te beantwoorden. 

Ruzie over wel of niet vaccineren van kinderen leidt vaker tot rechtszaak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme