Moeders met overgewicht vóór de zwangerschap: dit zijn de gevolgen

Gezondheid Valéry de Voijs 20 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is geen verrassing dat overgewicht negatieve gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Ook wanneer jij in verwachting bent kunnen die extra kilo’s een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je baby.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat moeders die vóór hun zwangerschap last hadden van obesitas of overgewicht, meer kans hebben om kinderen te krijgen met astma.

Moeders met overgewicht

Van de ruim 67.000 moeders met overgewicht vóór hun zwangerschap, had 28 procent meer kans om een kind met astma te krijgen voordat ze drie jaar oud waren. Dat ontdekten Japanse onderzoekers.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen met overgewicht meer leptine produceren. Dit is het verzadigingshormoon dat jouw hersenen een seintje geeft dat je voldoende hebt gegeten. Wanneer een lichaam te veel van dit hormoon aanmaakt, kan dat de luchtwegen van het ongeboren kind gevoeliger maken.

Volgens Dr. Emiko Noguchi, onderzoeker aan de Universiteit van Tsukuba, moeten we het onderzoek serieus nemen: “Astma is een ernstige conditie waar mensen hun hele leven last van kunnen hebben” laat Noguchi weten aan Daily Trust.

Allergieën

Onderzoekers keken tijdens het onderzoek ook naar andere verbanden, zoals allergieën en eczeem. Zij ontdekten dat kinderallergieën voor koemelk en eieren minder vaak voorkwamen bij peuters en baby’s van moeders met overgewicht. Er werd geen verband gevonden tussen vrouwen met overgewicht en eczeem.

Zweden

Dit is niet de eerste keer dat het verband tussen overgewicht en astma onderzocht is. Zo’n tien jaar geleden heeft een soortgelijk onderzoek plaatsgevonden in Zweden. Ook dit onderzoek, waarbij bijna 130.000 Zweedse moeders deelnamen vond een verband. Zo’n bijna 60 procent van zwaarlijvige vrouwen hadden meer kans op een kind met astma in vergelijking met vrouwen met een gezond gewicht.

Zelfs kinderen van wie de moeder licht overgewicht had, met een BMI tussen 25 en 30, hadden een klein verhoogd risico op astma.

Wat als je kind meer weegt dan gemiddeld? Alles wat je moet weten over overgewicht bij kinderen

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen