Herkenbaar? 5x dit hebben ouders van succesvolle kinderen met elkaar gemeen

Opvoeden Valéry de Voijs 27 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Iedere ouder wilt het beste voor z’n kinderen. Je gunt je zoon of dochter dan ook veel succes in de toekomst. Wat succes voor jou (en je kind) inhoudt, is voor iedereen verschillend. Toch zijn er overeenkomsten te zien in de opvoeding van succesvolle kinderen.

Wanneer het op opvoeding aankomt, bestaat er niet één formule met 100% slagingskans, die ieder kind succesvol maakt. Maar volgens onderzoek zijn er een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het succes van kinderen.

Succesvol

Op de vraag ‘wanneer ben je succesvol?’ bestaat geen eenduidig antwoord. Gelukkig maar, anders zouden we allemaal precies hetzelfde leven nastreven.

De een ziet succes in een hoog salaris, twee vakantiehuizen en een collectie auto’s waar je een parkeerplaats mee kunt vullen. Voor de ander bestaat succes uit het dienen van anderen. Zolang zij anderen van dienst kunnen zijn, een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij, of anderen kunnen inspireren, zullen zij gelukkig zijn.

Volgens het woordenboek betekent succes niets anders dan ‘een goede afloop, uitkomst of uitslag‘ oftewel: ‘iets dat goed afloopt’. Vanuit deze definitie bekeken zullen alle ouders hun kinderen een succesvol leven gunnen.

Succesvolle kinderen

Een aantal psychologen vergeleek de opvoeding van succesvolle kinderen, en zagen een aantal overeenkomsten.

1. Laat ze meehelpen in het huishouden

Volgens schooldirectrice en auteur Julie Lythcott-Haims kunnen kleine klusjes in het huishouden een groot verschil maken. Als kinderen zelf hun bordje afwassen, bed opmaken, of meehelpen met de was opvouwen, ontwikkelen ze van kleins af aan een verantwoordelijkheidsgevoel. Daarbij is Lythcott-Haims ervan overtuigd dat kinderen die thuis een steentje bijdragen, later beter kunnen samen samenwerken met collega’s. Stiekem is het toch ook best gezellig om samen die was op te vouwen?

2. Breng sociale vaardigheden bij

Willen je kids alweer met dat vriendje afspreken? Laat maar lekker gaan! Uit onderzoek blijkt namelijk dat succesvolle kinderen in hun jonge jaren hun sociale skills hebben ontwikkeld. Door samen te spelen en in groepsverband dingen te doen, worden kids beter in het oplossen van problemen op latere leeftijd. Die conclusie trokken wetenschappers nadat ze twintig jaar (!) ruim 700 kinderen hebben gevolgd.

3. Heb vertrouwen

Een andere factor die jij waarschijnlijk al toepast is het hebben van vertrouwen. Durft je zoon of dochter niet van die glijbaan? Dan zul jij ze aanmoedigen dat ze dat best kunnen. Denkt je kind dat hij die veters niet kan strikken? Dan ben jij de eerste die hem vertelt dat hij het wél kan. Door in je kind te geloven, speelt de self-fulfilling prophecy een rol. Wanneer jij in je kind gelooft, gaat hij ook in zichzelf geloven.

4. Streef voor een gezonde relatie

Dit wil je natuurlijk niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Of jij en de vader van je kinderen nog bij elkaar zijn, of allebei een andere weg zijn ingeslagen: probeer ervoor te streven om conflicten zo gezond mogelijk op te lossen. Hoe moeilijk dat ook kan zijn. Je hebt natuurlijk geen controle over het gedrag van je partner, dus focus op jezelf. Meer kun jij immers niet doen.

5. Falen = goed

We kunnen allemaal weleens bang zijn om te falen. Waarom eigenlijk? Door te falen, leer je. Stel je eens voor hoe saai het leven zou zijn als alles in één keer allemaal perfect zou verlopen?  Dat geldt ook voor kinderen. Als je kinderen bang zijn om fouten te maken, zullen ze nooit leren om risico’s te nemen, en hun dromen achterna te gaan. Wat die dromen ook mogen zijn…

Ellen: ‘Kinderen voelen de druk, een voldoende of lager voelt als falen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Business Insider

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme