Stop the struggle! 4x zo stop je met het leven van salaris naar salaris

Lifestyle Rachelle Abbas 27 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Iedere maand is het maar weer afwachten hoe je de laatste dagen tot je salaris weer binnen is gaat doorkomen. Dat is natuurlijk geen fijn gevoel, stel dat er iets kapot gaan in huis, dan kun je het je niet veroorloven.

Of je kunt überhaupt niks leuks doen, je moet alles verplaatsen naar een paar weken later tot je salaris weer binnen is. Kortom: dat moet anders kunnen.

Maandelijkse struggle

Daarnaast is leven van salaris naar salaris ook ‘gevaarlijk’, stel je voor dat je je baan verliest, dan ben je genoodzaakt om direct weer ander werk te zoeken. Oftewel: je bent afhankelijk van je huidige baan, dat is niet fijn.

Je kunt ook niet vooruit plannen voor zowel dromen als tegenslagen, die droombruiloft of -vakantie zijn haast onhaalbaar als je leeft van salaris naar salaris. Houdt je auto er mee op? Dan moet je dat met krediet betalen, waardoor je de volgende maand(en) weer bezig bent met het afbetalen.

Maar hoe stop je hier dan mee? Zo eenvoudig is dat niet, maar deze stappen kunnen je aardig op weg helpen:

Leef niet te veel naar wat je verdient

Het is verleidelijk om dingen te kopen omdat je ‘ze kunt kopen’, maar doe dat niet. Houd er rekening mee dat er mindere tijden kunnen komen – at any time. Je wilt ook geld hebben als er onverwachte kosten optreden. Eerst je saldo bekijken en dan iets kopen is een teken dat je leeft naar wat je verdient en dat zal ervoor zorgen dat je blijft leven van salaris naar salaris.

Creëer een budget

Je bent niet de enige die geld uitgeeft aan dingen die je niet nodig hebt, dat doet iedereen wel eens. Maar voor jezelf een budget creëren zal ervoor zorgen dat je kunt plannen wat je uit je salaris kunt halen (en de maand gewoon door kunt komen). Check eerst wat je van je salaris overhoudt als je je vaste lasten hebt betaald. Geef jezelf vervolgens per weekzakgeld‘, waarvan je leuke dingen mag doen en cadeautjes voor verjaardag van kan kopen. Houdt je dan ook aan dit zakgeld, de rest van het salaris gaat naar je spaarrekening. Zo heb je meer zekerheid als er onverwachte kosten optreden en wie weet kun je dan toch nog sparen voor die ene droomvakantie.

Weet wat je uitgeeft

Als je nog wat problemen hebt met een budget creëren, is het verstandig om te kijken waar je geld naartoe gaat. Vraag van alles wat je koopt een bonnetje (ook van dat theetje op het station, echt alles) voor een paar weken. Categoriseer de bonnetjes vervolgens, wat valt onder eten en wat valt onder entertainment? Het zal je een duidelijk overzicht geven waar je geld het meeste naar toe gaat, als je dat weet is het tijd om te kijken hoe je daar op kunt besparen.

Kun je op je vaste lasten besparen?

Heb je nog een abonnement van de sportschool lopen terwijl je er echt zelden heen gaat? Bedenk of het dan nog echt nodig is om dat abonnement te houden en hoeveel het kan schelen per maand. Misschien betaal je je scheel aan huur en kan dat ook best anders, heb je echt meerdere slaapkamer nodig? Check ook je verzekeringen, vergelijk ze en kijk of je daar op kunt besparen.

Je zult al snel verschil merken als je niet meer van salaris naar slaris leeft. Het scheelt een hoop (financiële) stress en je bent in staat om iets op te bouwen – wat heel belangrijk is.

Zo stel je gemakkelijk een budget op en spaar je meer (zelfs als je kriebels van een ‘budget’ krijgt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme