Onderzoek wijst uit: vrouwen die voorheen een spiraaltje hadden worden minder snel zwanger

Zwanger worden Rachelle Weiler 20 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

De kans is groot dat je in je eerste vruchtbare jaren bewust een zwangerschap hebt geprobeerd te voorkomen. Een kind krijgen is geweldig, maar dit doe je liever wanneer je daar zelf klaar voor bent en de situatie ervoor geschikt is.

Daarom gebruiken veel (jonge) vrouwen anticonceptiemiddelen. De bekendste zijn de pil en het condoom, maar ook het spiraaltje -met of zonder hormonen- wordt steeds vaker gebruikt. Onderzoek wijst nu uit dat vrouwen die langdurig een spiraaltje hebben gehad, minder snel zwanger worden dan vrouwen die hebben gekozen voor een andere vorm van anticonceptie.

Het spiraaltje vs. de rest

Het spiraaltje is sinds jaren een steeds populairder anticonceptiemiddel. Vrouwen kiezen voor het spiraaltje zodat ze niet meer elke dag hoeven te denken aan de pil, en niet elke vrijbeurt hoeven te onderbreken voor het omdoen van een condoom.
Bijkomstig voordeel is dat de Mirena spiraal, die hormonen bevat, ervoor zorgt dat je veel minder, tot helemaal niet meer menstrueert.

In een onderzoek, uitgevoerd in 2001 in Engeland en Schotland, werden 550 vrouwen gevolgd tijdens het proces van zwanger worden. Een groep van de vrouwen had een spiraaltje, een andere groep slikte de pil en weer anderen gebruikten condooms als anticonceptie. Er werd gekeken hoe snel de vrouwen in de drie verschillende groepen een kind hadden gebaard.

12 maanden na conceptie bleek dat 54% van de vrouwen die alleen condooms hadden gebruikt zwanger. Van de vrouwen met een spiraaltje was die 39% en van vrouwen die aan de pil was dit 32%.

Langdurig gebruik van een spiraaltje

Tot nu toe klinken de cijfers voor het spiraaltje lang niet gek. In de groep waar vrouwen de pil slikten, werden het minste aantal kinderen geboren in 12 maanden.

Maar verder onderzoek wees uit dat vrouwen die langer dan 78 maanden een spiraaltje hadden gehad -dit komt neer op 7,5 jaar-, de minste kans hadden op een geboorte binnen een jaar. Dit aantal ligt op slechts 28%.

18 maanden na het stoppen van anticonceptie trekken de cijfers echter redelijk recht. 76% van de vrouwen die alleen condooms gebruikten waren bevallen. 70% van de vrouwen die aan de pil waren en 67% van de vrouwen met een spiraaltje hadden binnen anderhalf jaar een kind.

Ondanks dat het onderzoek een verschil aangeeft, vinden we de cijfers, voor elke anticonceptie die je ook kiest, heel erg bemoedigend. In dit artikel lees je hoe lang vrouwen er écht over doen om zwanger te raken.

Sneller zwanger raken

Het onderzoek wees ook uit dat het aantal vrouwen dat binnen een jaar beviel sterk toenam op het moment dat er al 3 maanden voordat er actief geprobeerd werd een kind te verwekken, met anticonceptie werd gestopt.
Wetenschappers vermoeden dat dit het lichaam de kans geeft om de eigen hormoonbalans weer terug te vinden.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme