Het gevaar van zwembadroosters: kijk ervoor uit!

Kinderen Rachelle Abbas 19 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Nog even wachten en de zomervakantie breekt aan. Grote kans dat je veel zult genieten van de zon en geregeld met je kids bij het zwembad te vinden bent – of dat nou in het dorp, de stad of je vakantiebestemming is.

Hoewel het zwembad voor veel zwemplezier kan zorgen, kan het ook levensgevaarlijk zijn. Zo raken jaarlijks tientallen kinderen verstrikt omdat ze worden vastgezogen aan onveilige waterafzuigsystemen. En dat kent soms een dodelijke afloop.

Gevaar zwembadroosters

Dit soort ongevallen gebeuren voornamelijk bij kinderen tussen de 4 en 14 jaar die al goed kunnen zwemmen. Ze gaan spelen met de zwembadroosters, duiken spulletjes op, noem maar op. De afzuigroosters in zwembaden zitten vaak op de bodem of tegen de wand van het zwembad. Als dit rooster niet goed is afgedekt of de zuigkracht is veel te sterk, kan een zwemmer worden vastgezogen. Met zijn lichaam, of met een lichaamsdeel. En dat heeft alle gevolgen van dien.

Ongeluk zit in een klein hoekje

We schreven in 2017 over Willem, de veertienjarige zoon van Ineke. Hij overleed omdat hij werd vastgezogen aan het zwembadrooster, en daardoor scheurde zijn aorta. Hier lees je het hele verhaal. Dit soort ongevallen gebeuren niet alleen in Nederland, maar ook in vakantieresorts op een buitenlandse bestemming. Daarnaast raken kinderen niet alleen bekneld onder water omdat het lichaam wordt vastgezogen, het kan ook voorkomen dat haar verstrikt raakt met het afzuigrooster. Goed dus om van tevoren te weten hoe een goedwerkende rooster er uitziet en om afspraken met je kinderen te maken wat betreft spelen rondom de roosters in het zwembad.

Inspectie zwembadroosters

Je zou misschien verwachten dat de roosters al geïnspecteerd moeten zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Zo is in Nederland de wet- en regelgeving niet specifiek genoeg, zo staat er bijvoorbeeld niet aangegeven hoe de technische inrichting van een zwembad zou moeten voldoen om dit soort ongevallen te voorkomen. Hoewel er zwembaden in Nederland zijn waar wel degelijk zwembaden zijn waar wél controle plaatsvindt, is dit in het buitenland nog lastiger te controleren. Een kindvriendelijk resort betekent lang niet altijd dat het zwembad ook veilig is.

The Blue Cap Foundation

In het verhaal over Willem, lees je ook dat de vader van Ineke de Stichting Blue Cap Foundation oprichtte: een organisatie die zich inzet om de veiligheid van zwembaden te verbeteren. En dat is nog steeds nodig. In 2011 deed The Blue Cap Foundation een onderzoek in vakantieresorts. Meer dan de helft van de onderzochte baden in Turkije, Griekenland, Egypte, Italië en Frankrijk bleek levensgevaarlijk. In het najaar van dat jaar deed de stichting ook onderzoek naar zwembaden in Nederland en wat bleek? In bijna alle onderzochte zwembaden werden zuigkrachten gemeten onder water, iets dat eigenlijk niet mag volgens de Nederlandse wet en de Europese zwembadnormen.

Hoe weet je of een zwembadrooster veilig is?

Of je nou naar het zwembad in de buurt gaat, of een fijn hotel met zwembad hebt uitgezocht op je vakantiebestemming: ga deze tips bij langs om te voorkomen dat zulke ongevallen gebeuren bij jou kids:

1. Ten eerste zijn kindvriendelijke resorts niet per definitie veilig. Je doet er verstandig aan om je kinderen zoveel mogelijk in het oog te houden en vooraf ook een rondje te gaan lopen rondom het zwembad. Wijs aan waar de roosters of afzuigopeningen zitten en leg hierbij ook de mogelijke gevaren uit. Vooral zwembaden waar ook waterglijbanen, massagestralen, speeltoestellen (bijvoorbeeld waterspuwende dieren) en jacuzzi’s zijn, zijn lang niet altijd veilig. Check of de afzuigopeningen (meestal op de bodem of aan de wand van het bad) een rooster bevat.

2. Vertel je kinderen dat ze uit de buurt moeten blijven van de roosters en afzuigopeningen. Er tegenaan staan of erop gaan liggen of zitten is niet veilig, evenals het spelen in de buurt van de roosters en afzuigopeningen. Word een duikbril naar een afzuigpunt gezogen? Grote kans dat er sprake is van een te grote zuigkracht.

3. Heeft of hebben je kids lang haar? Zij lopen dan extra risico. Haren kunnen namelijk door de gaten van het rooster wordt gezongen en achter het rooster verstrikt raken. Daarom is het verstandig om de haren in te vlechten of in een knot te doen om dit vastzuigrisico te beperken.

4. Huur je een huisje op de vakantiebestemming met een privé zwembad? Let dan extra op bovenstaande punten. Privé zwembaden vallen namelijk meestal buiten de lokale wet- en regelgeving en worden in de meeste gevallen niet periodiek op veiligheid gecontroleerd. Je kunt testen of er sprake is van een te grote zuigkracht door te kijken of een plastic zak eraan vast wordt gezogen.

Wat als iemand toch wordt vastgezogen?

Als iemand wordt vastgezogen is je eerste reactie waarschijnlijk trekken. Dat heeft in de meeste gevallen geen zin. Je kunt beter proberen om diegene van het rooster af te rollen. Door te rollen kan het vacuüm voldoende wegvallen. Zit niet het lichaam vast, maar de haren verstrikt aan het rooster? Ook dan heeft trekken geen zin. Sterker nog, als je te hard trekt heb je kans dat de hoofdhuid loslaat.. Het haar afknippen is de meest effectieve oplossing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Stichting Blue Cap FoundationKassa

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen