13x waarom het juist goed is als je kind ondeugend is

Kinderen Noortje Molenaar 29 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Terwijl jij compleet gèk wordt van al die streken en ‘grapjes’, blijkt daar een hele goede ontwikkeling achter te zitten. Een ondeugend kind is namelijk helemaal geweldig.

Heb jij thuis een kleine boef of een echte lolbroek? Hoewel je soms zou willen dat je kind wat minder ondeugend zou zijn, zijn er genoeg redenen om er juist blij mee te zijn.

Waarom het goed is als je kind ondeugend is

En wel om deze dertien verrassende redenen.

1. Je kind is later onafhankelijk

Mensen die alles zelf regelen en een sterke eigen mening hebben, zijn soms best jaloersmakend. Maar die eigenschap bewonder je in je kind nou net iets minder. Als het weigert om voor het slapengaan z’n speelgoed op te ruimen, omdat ‘hij er nog niet klaar mee is’, kan dat lastig zijn. Hetzelfde geldt als de jongste niet de kleren aan wil die jij voor hem hebt klaargelegd. Dat tegendraadse komt later heel goed van pas, dus wees er eigenlijk juist blij mee. Daardoor kunnen ze zich straks heel goed zelf redden. Maak je druk om écht belangrijke dingen, zoals je koffie warm opdrinken.

2. Je kind is creatief

Creativiteit zorgt misschien af en toe voor onverklaarbaar gedrag, maar zonder creativiteit schiet je ook niks op. Daardoor komen ze vaak wel met de mooiste antwoorden en beste ideeën, die soms dus ook heel ondeugend kunnen zijn (maar dus eigenlijk hartstikke creatief). Niks mis mee.

3. Gevoelig voor onrechtvaardigheid

Jouw ‘stoute’ kind kan misschien wel niet omgaan met onrechtvaardigheid. Die van jou zal altijd opkomen voor zijn maatje die onterecht wordt behandeld – of dat nou door een leraar of andere scholier is. Dat kan botsen. Maar daar leert hij van. Het goede is in ieder geval dat hij zelf een ander nooit verkeerd zal behandelen.

4. Sterke persoonlijkheid

Dat dwarse gedrag zorgt voor ‘statements’. In kleding, haarstijl, uitspraken, etc. Hij/zij zegt graag wat het denkt en is lekker eigenwijs. Waarschijnlijk voor jou soms aardig frustrerend, maar dat zijn wel de mensen die later vaak succes hebben.

5. Uitgesproken mening

We noemden het al even, maar uiteindelijk bereik je daar best veel mee. Mensen die zeggen wat ze denken zijn niet alleen op dat moment heel eerlijk, maar ook in de rest van de tijd. Het zijn meestal trouwe en standvastige types. Zouden we niet meer van deze leiders moeten hebben in het land? 😉

6. Vol energie

Goh. Dat wist je wel natuurlijk, je bent al tig keer op je zenuwen gewerkt. Maar probeer je er toch aan vast te houden dat het super handig voor later is. Is je grens bereikt? Geef ‘m dan een lichamelijke activiteit of begin met sportlessen. Zo deed de moeder van Michael Phelps het ook. Met dik vet resultaat.

7. Heel ambitieus

Wat zich in eerste instantie zal uiten in vreemd en soms ‘gevaarlijk’ gedrag, is later mooi meegenomen. Je kind zoekt z’n grenzen op en dat is alleen maar heel goed! Hij zal namelijk niet snel opgeven voordat-ie z’n doel heeft bereikt. Is je kind dus een echte bomenklimmer? Laat het gaan. Risico’s nemen creëert eelt.

8. Super handig

Ondeugende kinderen hebben vaak gekke ideetjes en leren door het gewoon te doen. Daardoor vinden ze een hoop dingetjes uit. Dat experimenteren heeft in hun jeugd misschien niet altijd een geweldige uitwerking, maar kijk weer naar de toekomst. Komt echt nog wel van pas. Je moet alleen een beetje meer opletten waarschijnlijk, maar dus niet afstraffen!

9. Intelligenter dan gemiddeld

Uit verveling gaan kinderen vaak de grenzen opzoeken. Dat ondeugende gedrag kan er dus op wijzen dat je kind juist heel slim is. Het zoekt vermaak en nieuwe prikkels. Maar als het te vaak gebeurt en je kind nergens uitdaging uit haalt, lees dan hier hoe je ermee omgaat als je kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft.

10. Snelle leerling

Doordat ondeugende kinderen vaak gedrag kopiëren, kunnen ze zichzelf ook sneller andere dingen aanleren. Mooi meegenomen toch?

11. Goed gevoel voor humor

Precies wat jij niet grappig vind, vindt je kind dat natuurlijk wel. Schateren dat-ie kan. Word daar nou niet chagrijnig om, hij heeft toch lol? Levert weer mooie verhalen voor over 10 jaar op.

12. Veel overtuigingskracht

Waar het ook om gaat, ze raken er heilig van overtuigd. Ze hebben zoals gezegd een sterke eigen mening. En weten dat ook weer handig op anderen over te brengen. Wel lastig als jij juist probeert om hem de waarheid te vertellen over iets dat hij anders moet zien, maar als je ‘m eenmaal zover hebt, zal-ie dat ook echt van je aannemen. Enne, jij houdt toch ook niet van meelopers?

13. Hij is gewoon goed zoals-ie is

Kun jij het hele lijstje afvinken voor je kind? Ja, dat is soms een lastig pakket. Ja, dat vergt veel geduld, tot 10-tellen-momenten en flinke frustraties, maar kinderen die alles alleen maar goed doen komen bijna niet voor. Dat wil dus ook zeggen dat je niet de enige bent, maar vooral dat al die streken alleen maar een positief effect hebben op zijn ontwikkeling. Later plukken jullie er samen de vruchten van.

16 ‘taakjes’ voor ondeugende peuters om aan te werken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme