Redactie
Redactie Gezondheid 3 jan 2022
Leestijd: 1 minuut

Dít zijn de echte gevolgen van je ontbijt overslaan

Zodra de wekker gaat ben je direct aan het vliegen en aan het rennen. Je kunt nog nét de tijd vinden om je tanden gauw te poetsen. Dat ontbijt sla je dus wel even over. En ach, een kopje koffie zodra je op kantoor bent en je kunt er wel weer tegenaan.

Dat je ontbijt overslaan niet goed voor je is, weten we inmiddels allemaal wel. Maar wat zijn de gevolgen nou écht?

Ontbijt overslaan

Als jij je ontbijt overslaat, is het hoog tijd om je eetgewoonten wat aan te passen, want er is namelijk een verband tussen slechte ontbijtend en het risico op hart- en vaatziekten.

Het onderzoek

Sterker nog, onderzoekers ontdekten dat mensen die nooit ontbijten 87 procent (!) meer kans hebben om te sterven aan een hart- en vaatziekte dan degenen die elke dag ‘s ochtends iets aten. Er werd informatie verzameld van 6.550 deelnemers (deze personen in de leeftijd 40 tot 75 jaar werden 19 jaar lang gevolgd) die geen voorgeschiedenis hadden van hart- en vaatziekten. Aan de deelnemers werden vragen gesteld als ‘hoe vaak ontbijt je?’ met mogelijke antwoorden als ‘elke dag’, ‘soms’, ‘zelden’ en ‘nooit’. Hoewel 59 procent iedere dag ontbeet, ontbeet 5,1 procent nooit en 10,9 bijna nooit.

De deelnemers werden jaren gevolgd. In die jaren overleden 619 mensen aan cardiovasculaire aandoeningen. De onderzoekers vergeleken het aantal sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten met het aantal mensen die nooit ontbeten. Daaruit konden de onderzoekers opmaken dat de deelnemers die nooit ontbeten 87 procent hogere kans hadden risico op hart- en vaatziekten dan degenen die dagelijks ontbeten. Onderzoekers stellen dat het overslaan van het ontbijt verschillende gevolgen kan hebben, denk aan obesitas, te hoge cholesterolwaarden, een verhoogde bloeddruk en diabetes-type 2.

Inspiratie nodig voor een lekker ontbijtje? Volgens een Harvard arts is dit het beste ontbijt.

Hey Doornroosje! Dit gebeurt er met je als je te véél slaapt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme