Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kids 6 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Geboortevlekken bij je baby: wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een kleine rode vlek op de huid van je pasgeboren baby. Als kersverse ouder kan je hier behoorlijk van schrikken. Hoe ziet een ooievaarsbeet er uit? Is het ernstig en wat je kan je er aan doen?

Zodra je baby net is geboren, kan het soms voorkomen dat jij of een arts een geboortevlek ontdekt. Dit kan best even schrikken zijn. Daarom is het belangrijk om snel te weten wat voor vlek je baby precies op de huid heeft. Een van de mogelijkheden is een ooievaarsbeet.

Wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een rode, gladde plek op de huid van je baby. Deze plek is vaak met de geboorte al aanwezig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een aardbeienvlek. De plek bevindt zich vaak op het hoofd, oogleden of nek van de baby en komt ongeveer bij 30% van de baby’s voor.
De geboortevlek wordt een ooievaarsbeet genoemd omdat baby’s volgens de traditionele verhalen door de ooievaar worden gebracht. Het plekje zou ontstaan zijn door de snavel van de ooievaar.
De geboortevlek wordt soms ook wel liefkozend een engelenkus genoemd, omdat de vlek in de meeste gevallen op het hoofd zit.

Bron: huidarts.nl huidarts.nl

De ooievaarsbeet is rood van kleur, omdat de bloedvaatjes onder de plek verwijd zijn. Hierdoor stroomt er meer bloed door dat stukje huid, waardoor het een rode kleur krijgt. Het plekje is wel altijd glad, wat betekent dat de huid niet verdikt is. Als dit wel het geval is, kan je mogelijk te maken hebben met een aardbeienvlek.

Ook kan de geboortevlek soms verward worden met een wijnvlek. Deze geboortevlek is echter vaak groter en donkerder van kleur. Ook verdwijnt een wijnvlek niet uit zichzelf.

Behandeling van een ooievaarsbeet

Gelukkig is een ooievaarsbeet niets ernstigs. Het is een verkleuring van de huid die vanzelf langzaam wegtrekt, zodra de bloedvaatjes zich meer gaan sluiten. In 95% van de gevallen trekt de vlek binnen een jaar weg. Soms duurt dit wat langer. Je baby heeft er nooit jeuk of pijn aan. Het zit hem of haar dus niet in de weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Geboortevlekken bij je baby: wat is een ooievaarsbeet?
Sluiten