8x waarom opgroeien met een huisdier voor kinderen belangrijk is

Kinderen Rachelle Abbas 16 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Naast het feit dat opgroeien met huisdieren super gezellig is voor kinderen, hebben dieren ook een positieve impact op de opvoeding van je kind. Benieuwd naar welke dat zijn? Wij zetten het voor je op een rij.

Honden, katten, konijnen, cavia’s maar zelfs lieveheersbeestjes en wandelende takken, probeer je maar eens te herinneren hoeveel fascinatie je als kind vroeger voor dieren had. Bij het opgroeien met huisdieren komen een aantal voordelen kijken, dus misschien toch eens dat konijn waar ze eeuwig om zeuren in overweging nemen?

Opgroeien met huisdieren

Komen ze!

1. Kinderen met huisdieren zijn minder angstig en teruggetrokken

Als kinderen moeten huilen of zich overweldigd voelen, komen dieren vaak bij ze liggen. Kinderen die steun krijgen van hun huisdier schijnen minder angstig en teruggetrokken te zijn.

2. Ze leren kinderen verantwoordelijk te zijn

Als je een dier hebt leren kinderen eigenlijk automatisch omgaan met de verantwoordelijkheid voor meer dan alleen zichzelf. Zo kun je taken geven aan je kinderen die te maken hebben met je huisdier. Positieve feedback geven op afgeronde taken zorgt voor een boost in zelfvertrouwen.

3. Huisdieren zijn goed voor je gezondheid

Uit verschillende onderzoeken naar het effect van huisdieren op mensen met psychische en/of lichamelijke problemen blijkt dat mensen met een huisdier zich gelukkiger te voelen en gezonder te zijn. Ook blijkt dat kinderen met dieren minder gevoelig zijn voor binnenshuis allergenen als huisstofmijt.

4. Ze helpen social vaardigheden te ontwikkelen

Net als mensen hebben dieren aandacht en genegenheid nodig. Door te leren omgaan met huisdieren kunnen kinderen leren omgaan met vreemden en andere kinderen.

5. Ze helpen kinderen geduldig te zijn

Dieren kunnen veel van je geduld vragen. Het krabben, kauwen en spullen stuk maken van huisdieren kan kinderen leren om zich in te houden en niet de hond te straffen voor iets waarvan het beest niet door heeft hoe erg het is.

6. Motivatie voor een gezonde levensstijl

Het uitlaten van een hond (of ander huisdier) leert je kind niet alleen leiderschapskwaliteiten, maar zorgt ook voor een gezonde levensstijl. Mensen met een hond lopen bijvoorbeeld gemiddeld 300 minuten per week, terwijl mensen zonder hond maar 168 minuten lopen per week.

7. Ze zorgen voor binding

Een dier is vaak de focus van gezinnen om activiteiten samen te doen. Zo neemt iedereen bijvoorbeeld de hond mee voor een wandeling, gaat op de grond liggen en spelen en verzorgd het huisdier ook.

8. Ze zijn je beste vriend

Ze zijn er altijd voor je, loyaal, enthousiast en bieden onvoorwaardelijke liefde waarbij je altijd thuis wil komen.

Lees ook:

Deze 5 signalen laten zien dat je kind klaar is voor een huisdier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme