Zeg de volgende dingen vooral níet tegen een vrouw na de bevalling

Kinderen Janne Vogel 15 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Je hebt zojuist een kind (!) op de wereld gezet en daarbij komt een kleine handleiding als het aankomt op vervelende opmerkingen. Je partner moet je vooral niet komen vertellen dat hij moe is, niet doen alsof híj het zwaar heeft en al helemaal niet verwachten dat jij dankbaar bent als hij even op de baby ‘past’.

Deze is voor alle partners op de wereld; gewoon, omdat het handig is om te weten wat je niet (en vooral wel) moet zeggen en doen als een vrouw zojuist een kind heeft gebaard.

Dingen die je niet tegen een vrouw moet zeggen na de bevalling

Thank us later.

Zeg nooit dat je moe bent. We herhalen: nooit.

Natuurlijk ben je moe, dat geloven we écht wel, maar je bent niet zo moe als iemand die net een mens uit haar vagina heeft geperst en dat kind dag en nacht moet voeden. Als je moe bent, houd dat dan even lekker voor jezelf. Voor je eigen veiligheid.

Vraag haar niet wat jullie vanavond eten

Probeer in plaats van dat belletje zelf eens het diner te verzorgen. Terwijl je vrouw de baby in leven houdt én herstelt van de bevalling, kun je niet ook nog verwachten dat ze het hele huishouden onder controle heeft. Geloof ons, het laatste wat ze wil is nog een beslissing nemen. Geef haar dus niet het gevoel dat ze ook nog voor jou moet zorgen en regel het lekker even zelf.

Beschouw jezelf vooral niet als ‘oppas’

Vaders zijn vijftig procent verantwoordelijk voor hun eigen kind. Dus, wil je je vrouw héél pissig zien, noem de tijd die je doorbrengt met jullie kids dan vooral ‘oppassen’. Het ouderschap is niet iets wat je af en toe kunt doen, ook niet als vader.

Google niet wanneer het weer oké is om te seksen

Wees geduldig en accepteer hoe lang je vrouw nodig heeft om te herstellen na de bevalling. Op veel websites staat dat vrouwen er na zes weken wel weer tegenaan kunnen, maar voor zover wij weten zitten veel nieuwe moeders rond die tijd nog op een ice pack met een enorme oma-onderbroek. Tuurlijk, we begrijpen dat je zin hebt, maar geef ons de tijd. Onze seks drive komt ook terug, beloofd.

Heb geen commentaar op hoe ze eruit ziet

Het menselijk lichaam doet vreemde dingen wanneer het net een baby heeft gebaard. Je kunt er na de bevalling nog steeds zwanger uitzien en al die zwangerschapskilo’s verdwijnen écht niet zomaar. Je kunt je als moeder na de bevalling nogal onaantrekkelijk voelen, maar hallo, je hebt zojuist een mens op de wereld gezet! Als je vrouw vraagt hoe ze eruit ziet, zeg jij geweldig. Afgesproken?

55x irritante opmerkingen van ouders (volgens onze kinderen!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme