Nederlandse ouders voeden op met weinig of inconsequente regels, blijkt uit onderzoek

Kinderen Lisa van den Akker 26 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Waren jouw ouders vroeger strenger dan dat jij nu bent voor je eigen kinderen? De kans is groot van wel, blijkt uit onderzoek. Onze kinderen zouden namelijk meer mogen dan wijzelf mochten, opvoeden met weinig regels is namelijk momenteel de trend.

Een kind opvoeden is wellicht één van de moeilijkste banen die er bestaat. Niet alleen moet je tot een akkoord komen met je partner, ook je vrienden en familie staan klaar met raad en daad. Of je daar nu om gevraagd hebt of niet. Waar we vandaag veel lezen over natuurlijk ouderschap en mild opvoeden, gebruikten ze vroeger nog weleens de zogenaamde corrigerende tik. Maar voeden we onze kinderen tegenwoordig ook echt minder streng op? Onderzoeksbureau Concensus deed hier voor My Nametags onderzoek naar. Zij ondervroegen meer dan 3.550 ouders in vijf verschillende Europese landen, waaronder Nederland.

Opvoeden met weinig regels

Het onderzoek leverde duidelijke resultaten op. Zo geeft de helft (52 procent) van de Nederlandse ouders aan dat ze hun kinderen ontspannen opvoeden, met weinig of zelfs inconsequente regels. Dit staat in schril contrast met de vorige generatie. De helft (52 procent) van de moderne ouders is bijvoorbeeld soepeler over wat hun kinderen eten en drinken dan hun eigen ouders waren. Ook verwacht meer dan een derde (37 procent) niet dat hun kinderen helpen met huishoudelijke taken.

Quality time

In plaats van op regels en discipline, ligt de focus van ouders op emotionele ondersteuning en meer quality time met de kinderen. Maar liefst 66 procent van de ouders zegt dat ze meer tijd doorbrengen met hun kinderen dan hun ouders vroeger met hen. Daarbij vinden ze het bovendien belangrijk om meer liefde en genegenheid te tonen en staan er ook meer gezinsactiviteiten op de planning.

Dat betekent echter niet dat vorige generaties helemaal geen tijd met hun kinderen doorbrachten. Alleen de invulling en de aard van de activiteiten verschilt behoorlijk. Zo vond men het vroeger vooral belangrijk om kinderen praktisch te ondersteunen, door bijvoorbeeld te focussen op het strikken van de schoenveters, hen leren fietsen tot zelfs het herstellen van beschadigde kledij. Terwijl ouders tegenwoordig eerder kiezen voor knutselactiviteiten of fantasiespelletjes spelen. Als gevolg daarvan heeft 60 procent van de ouders het gevoel dat hun kinderen opener en eerlijker tegen hen kunnen zijn dan zij tegen hun eigen ouders zouden kunnen zijn.

Hoe deden zij dat? “Opvoeden is voorleven. Wat jij doet, doet je kind na”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme