Sophie Nortier
Sophie Nortier | LinkedIn Kids 13 dec 2019

Ouderschapsbingo; welke van deze 11 uitspraken kun jij dagelijks (vele malen) afvinken?

Hoe vaak gebeurt het je wel niet dat je iets tegen je kids zegt en dat je daar plotseling je eigen moeder in terughoort? Die uitspraken noemen wij dus Ouderschapsbingo!

Net je moeder

Veel uitspraken van vroeger zullen regelmatig terugkomen tijdens de opvoeding van je eigen kids. En deze zullen ook weinig afwijken van de dingen die jouw vrienden tegen hun kids zeggen. Logisch natuurlijk, want alle kinderen gaan door dezelfde ontwikkelingen heen in hun leven. Ze moeten dezelfde dingen leren en daarbij is herhaling (tot treurens toe) een belangrijk onderdeel. Geen wonder dat jij dan ook teruggrijpt naar de uitspraken die je als kind zelf ook zo vaak hebt gehoord.

Maar in plaats van dat je je ergert aan het feit dat je ‘precies als je moeder’ klinkt, kun je er ook ouderschapsbingo van maken! Hoe vaak per dag kun jij deze uitspraken afvinken?

1. “Gebruik je woorden”

Wanneer je kind weer eens zijn frustraties uit in een hysterische huilbui.

2. “En wat zeg je dan…?”

Wanneer die lieve mevrouw bij de bakker je kind weer eens een veel te suikerige lekkernij aanbiedt.

3. “Kom op, twee happen en dan mag je van tafel”

Ok, dat je op weerstand stuit bij een linzenschotel met geitenkaas is misschien nog te begrijpen. Maar dat je zelfs moet onderhandelen over de zelfgemaakte pizza die voor z’n neus staat?

4. “Voorzichtig”

Wanneer je je peuter met een zwaar object in de lucht zwaaiend achter de kat aan ziet rennen.

5. “Samen delen, samen spelen”

Wie Finding Nemo heeft gezien kent de scene van de zeemeeuwen vast: “van mij, van mij, mij, mij, mij”. En laat dat nou net ook een zeer geliefde uitspraak zijn van kinderen tussen anderhalf en vier jaar oud die met andere kids spelen. Dus dan is jouw reactie als ouder…

Onze columnist Pamela schreef er ook al over: “Toen hij doorhad dat een ander jongetje ermee speelde, ging hij er direct op af”

6. “Jas aan en gaan”

Wanneer je al tien minuten geleden de deur uit moest, maar het kleine mormel het je op geen enkele manier makkelijk heeft gemaakt die ochtend.

7. “hand voor je mond als je hoest!”

Fijn, die dagen dat je kind op de opvang is en jij rustig kunt werken. Maar dat betekent niet dat jij ‘s avonds ook het liefst je bordje eten met een laagje crèche-bacillen eet.

8. “Ik tel tot drie en als je dan niet…”

Oostindisch doof zijn lijkt de standaard bij elke peuter/kleuter die niet van plan is zijn spel te onderbreken voor wat jij ook maar wil als ouder. Nadat je het al op elke andere lieve, gezellige of wat dwingendere manier hebt gevraagd, hoor je geheid deze woorden uit je mond komen.

9. “Moet je plassen?”

Zindelijkheidstraining. Een groot feest. In de beginfase stel je de vraag om de minuut binnenshuis, maar ook als je wat verder bent en je kleine ook buitenshuis zonder luier loopt zul je dit elk uur meerdere keren vragen.

Ons zusje J/M Ouders publiceerde ook: 26 Irritante zinnen die je eigenlijk niet tegen je kinderen zou zeggen

10. “éérst handen wassen”

Wanneer je net terug bent van de kinderboerderij waar de kids uitgebreid elk dier hebben geaaid, en ze racen thuis op de boterhammen af.

11. “Voor je kijken als je loopt”

Wanneer hij op straat om zich heen kijkt en keihard op een paal/winkelbord/oud dametje afstevent…

Lees ook:

Reageer op artikel:
Ouderschapsbingo; welke van deze 11 uitspraken kun jij dagelijks (vele malen) afvinken?
Sluiten