Redactie
Redactie Eropuit 18 jul 2014

Oververhitting: je kind in een te warme auto

Je zult er versteld van staan. Gemiddeld sterven er zo’n 37 kinderen per jaar aan oververhitting in een auto in de VS. In Europa zijn dat er 20. Onbegrijpelijk maar waar. Laat dus nóóit je kind achter in de auto. Ook niet met het raam open. Levensgevaarlijk. Maar toch kan het elke ouder overkomen.

Stel: je kind slaapt net vijf minuten en de winkels gaan zo dicht. Toch moet je nog die ene boodschap doen. Gek is het niet, dat je nog even snel op en neer denkt te kunnen rennen. Sommige ouders vergeten zelfs dat ze een kind bij zich hebben. Vooral als het muisstil is.

Met je neus op de feiten

Onderzoek van de Department of Geosciences, San Francisco State University vertelt ons dat er alleen al dit jaar 13 kinderen zijn overleden aan heat strokes in de VS. En de zomer is pas net begonnen. 14% hiervan wist dat hun kind aanwezig was in de auto. Maar liefst 11% vergat dat er een kleintje op de achterbank zat. 6% van de mensen uit het bovengenoemde onderzoek waren oké met de gedachte dat ze hun kind langer dan 15 minuten konden laten zitten. Gevolg? ‘Hyperthermie’, de medische term voor het overlijden aan een hitteberoerte. De lichaamstemperatuur van een kind stijgt drie tot vijf keer sneller dan die van een volwassen persoon.

Verstoorde routines

Veiligheidsexperts zeggen dat de ‘vergeten gevallen’ ontstaan doordat ouders hun routines breken. Bijvoorbeeld als ze hun kind vanuit de crèche naar een doktersafspraak brengen. Het kind moet terug naar de crèche en de vader of moeder naar werk. Wat er gebeurt, is dat de ouders direct terugkeren naar werk en de crèche compleet vergeten. Of als je een pasgeborene in de auto hebt zitten en een schreeuwende peuter naast je. Een telefoon die afgaat of gedachtes die overal zijn behalve in de auto. Afleidingen kunnen ervoor zorgen dat je de kinderstoel uit het oog verliest.

Wat te doen?

Ook al ben je nog zo op je hoede en vergeet je nooit iets, zie hieronder een paar ‘tips’ die je routines doen versterken.

1. Leg een schoen op de achterbank

Het klinkt idioot, maar dit is wel dé manier om de achterbank te checken.

2. Leg iets kind-gerelateerds naast je

Een luier, knuffel of babydoekje.

3. Praat tegen je kind

Ongeacht-ie slaapt of niet. Praten zorgt ervoor dat je hem of haar in ieder geval niet vergeet.

Dit is wat er gebeurt

Dit filmpje laat zien wat er gebeurt met een volwassene die te lang in een opgesloten, bloedhete auto zit.

En dit realistische filmpje wat er met een kind gebeurt. Om stil van te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Oververhitting: je kind in een te warme auto
Sluiten