De ovulatie opwekken met Pregnyl of Ovitrelle; zo werkt het

Zwanger worden Rachelle Weiler 17 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Als je zwanger wil worden, is het hebben van een (regelmatige) eisprong een absolute voorwaarde. Maar soms komt het voor dat vrouwen geen eisprong hebben. Dan kan je de ovulatie opwekken met medicatie.

Aan het kunstmatig opwekken van de eisprong gaat echter wel een heel proces vooraf. Zo moet het eerst duidelijk worden voor jou en je arts dat er sprake is van anovulatie. Dit kan meerdere oorzaken hebben.  Alles over anovulatie en waardoor het veroorzaakt kan worden, lees je in dit artikel.

Het opwekken van de ovulatie

Of de ovulatie opwekken voor jou een geschikte behandelmethode is, hangt af van de diagnose. Als de arts concludeert dat de oorzaak bij de eierstokken ligt, is daar vaak niets aan te doen. Mocht de diagnose problemen met de schildklier zijn, moeten deze eerst behandeld worden.

Als er een ander probleem ten grondslag ligt aan je anovulatie, kan je follikelgroei gestimuleerd worden met clomifeentabletten (Clomid), gonadotrofine injecties, een GnRH-hormoonpompje of met bromocriptinetabletten. Deze medicatie zorgen ervoor dat het FSH hormoon toeneemt in je lichaam, waardoor follikels beter worden gestimuleerd, en groter groeien.

Het opwekken van de ovulatie is echter een tweede stap in dit proces. Het komt bij veel vrouwen met bijvoorbeeld PCOS voor dat follikels niet goed groeien. Na een 5-daagse kuur met Clomid wordt follikelgroei door toenemende FSH in het lichaam gestimuleerd. Vaak volgt een eisprong daar automatisch op, zodra de follikels groot genoeg zijn. Dit gebeurt vaak als de follikels tussen de 20 en 30 millimeter groot zijn.

Maar soms maakt het lichaam ook niet genoeg LH aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de rijpe follikel openbarst, waarbij er een eicel vrijkomt. Dit is de daadwerkelijke eisprong. Door middel van medicatie kan deze hormoonpiek en bijbehorende eisprong nagebootst worden.

Pregnyl en Ovitrelle

Een ovulatie opwekken kan kunstmatig worden gedaan met deze medicijnen. Dit heel ovulatie inductie. Zowel Pregnyl als Ovitrelle bestaan uit de stof Humaan Chorion Gonadotrofine (Hgc), een lichaamseigen stof die voorkomt in de placenta als je zwanger bent. Het is daarom ook hét zwangerschapshormoon, en zorgt voor die mooie 2 lijntjes op je zwangerschapstest.

Wist je dat het zwangerschapshormoon in deze medicatie soms afkomstig is van de urine van zwangere vrouwen? Misschien ken je de urine-inzameling van Moeders voor moeders wel!

Toediening van deze stof per injectie, zorgt ervoor dat het lichaam meer oestrogeen gaan produceren, waardoor er een eisprong optreedt. Ook ondersteunt het de opbouw van het baarmoederslijmvlies, waardoor een eventueel bevruchte eicel beter kan innestelen.

Bron: Freya.nl

Hoe het werkt

Als je in je cyclus geadviseerd wordt om Pregnyl of Ovitrelle te gebruiken, zal je cyclus gemonitord worden. Op meerdere momenten na je menstruatie zal je een inwendige echo krijgen, waarbij er wordt gekeken naar de groei van de follikels. Als een of meerdere follikels (dit komt vaker voor bij het gebruik van Clomid tijdens de stimulatiefase) rijp zijn (groter dan 18 millimeter), zal je de opdracht krijgen om Pregnyl of Ovitrelle bij jezelf onder de huid te injecteren. Soms doet de arts het voor je en bestaat de behandeling uit meerdere injecties.

Via de injectie komt het HgC in je bloed, waardoor de rijping van eicellen wordt gestimuleerd, en waarop een ovulatie volgt. Dit gebeurt meestal zo’n 40 uur na het toedienen van de injectie.

Let op:

  • Na toediening van je injectie zal je een paar dagen later een positieve zwangerschapstest in handen hebben, als je die besluit te doen. Je hebt namelijk HcG, ofwel het zwangerschapshormoon in je lichaam geïnjecteerd. Je kan pas echt vaststellen of je zwanger bent, als je overtijd bent, of wanneer je na een Luteale Fase van 14 dagen test.
  • Hoe lang de kunstmatige HcG in je urine zichtbaar is, verschilt per vrouw. Bij de een is het 10 dagen na injectie verdwenen, terwijl het bij de andere 14 dagen erna nog zichtbaar is. Denk je dat je zwanger bent? vraag je behandelend arts dan om bloedonderzoek. Daar kan worden gezien hoe hoog je HcG precies is.
  • Door het injecteren van HcG in je bloed, kan je kortstondig te maken krijgen met typische zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid, moeheid en gevoelige borsten. Als het goed is, wordt die na een aantal dagen steeds minder.
  • Hoewel de meningen verschillen over de effectiviteit van Ovitrelle en Pregnyl, geven verschillende artsen aan dat het in ongeveer 90% van de vrouwen die kampen met anovulatie, tot een ovulatie leidt.

Lees ook: Waarom de tweede helft van je menstruatiecyclus (de Luteale Fase) zo belangrijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme