Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 16 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Cryo-therapie: gezonder en vrolijker door een vriescel van -110 graden!

Als je het nog nooit hebt geprobeerd; stop dan direct met wat je aan het doen bent, en start vandaag nog met Cryo-therapie!

Cryo-therapie is een steeds populairder wordende manier van in heen korte tijd het lichaam extreem koelen. Dit zou allemaal gezondheidsvoordelen met zich mee brengen. Van herstel na (sport)blessures, tot minder depressies en van pijnverlichting bij chronische ziekten tot het verliezen van overtollig gewicht; je zou het allemaal aan kunnen pakken door regelmatig in een koelcel van -110 graden te gaan staan.

Wat is Cryo-therapie

Cryo-therapie is eigenlijk al eeuwenoud. Door je lichaam bloot te stellen aan enorme kou, zou je je gezondheid en immuunsysteem een boost geven. Denk bijvoorbeeld aan een koud dompelbad na een sauna.
Het verschil met de hedendaagse cryo-therapie is echter dat je niet in een bad springt, maar voor drie minuten in een koelcel staat. Je wordt dus niet nat; de lucht is koud en droog.

Hoe gaat het in z’n werk?

Zodra je lichaam in deze cabine wordt blootgesteld aan een enorm koude temperatuur, slaan de zenuwuiteinden aan de uiteinden van je lichaam (dus armen en benen) alarm! Omdat je lichaam denkt dat het in levensgevaar is, wordt het bloed zoveel mogelijk teruggetrokken naar de romp, om je organen van bloed te blijven voorzien.

Het lichaam wordt op een natuurlijke manier gestimuleerd om sneller te genezen. Dit gebeurt doordat je immuunsysteem door de enorme kou wordt geprikkeld. Ook worden ontstekingen en pijn actief tegengegaan.

Het grote voordeel van je lichaam op deze manier koelen, is dat het snel, effectief en pijnloos is. Je staat slechts 3 minuten in de koelcel, maar de effecten ervan kunnen heel groot zijn!

De voordelen van Cryo-therapie

 • Virussen worden beter bestreden. Omdat je bloed door je lichaam tot wel 40 graden wordt opgewarmd, worden virussen in je bloed effectiever bestreden.
 • Afvalstoffen worden sneller afgevoerd, omdat je bloed sneller door je lichaam wordt gepompt.
 • Het zuurstofgehalte in je bloed neemt toe, waardoor beschadigd weefsel sneller hersteld.
 • De hoeveelheid collageen wordt door de extreem koude temperatuur verhoogd, wat goed is voor de elasticiteit van je huid. Die wordt na meerdere sessie’s strakker en vertoont minder blauwe plekken.
 • Mogelijke blokkades in je energiebanen worden opgeheven, wat een positieve invloed heeft op je organen, maar ook op je mindset!
 • Na een cryo-sessie ervaar je minder depressieve gevoelens
 • Door een cryo-sessie slaap je over het algemeen dieper en vaster.

Voor wie is cryo-therapie geschikt?

 • Voor mensen die last hebben van een (sport) blessure
 • Mensen met een hormonale disbalans
 • Chronisch ziekten, zoals Reuma, Parkinson, Lyme, MS of ME
 • Voor mensen die naast hun dieet gewichtsverlies willen stimuleren
 • Mensen die hun huid in betere conditie willen krijgen

Kosten, locatie en resultaten

Hoewel er meerdere cryo-sauna’s in Nederland zijn, zijn ze er echter nog lang niet in elke stad.
Het meest centraal in het land is Freezlab, een cryo-sauna in Amsterdam, in het Olympisch Stadion.

Voor een eerste cryo-sessie wordt eerst je hartslag en bloeddruk opgemeten. Cryo-therapie is namelijk niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk. Daarna zal je je omkleden in sportkleding of ondergoed. In de koelcel heb je oorwarmers, handschoenen, een mondkapje en sloffen met sokken aan. Verder ben je zo bloot mogelijk.

Om te bepalen of cryo-therapie iets is voor jou, wordt het aangeraden om het minstens 10x te doen in korte tijd. Daarom heeft Freezlab in Amsterdam nu een ‘Summer Challenge.’ Dit betekent 10x cryo’en in 2 weken, voor 49 euro.
Als je last hebt van specifieke blessures of chronische aandoeningen, wordt het aangeraden om meerdere cryo-sessies per week te doen. Sommige fans gaan zelfs meerdere keren per dag!

Een maand onbeperkt cryo’en kost 100 euro.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme