Dit is waarom je peuter zich maar bij één van de ouders misdraagt

Kinderen Janne Vogel 21 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Is jouw peuter het makkelijkste zonnestraaltje bij papa, maar verandert hij wanneer jij in de buurt bent in een opstandige ruziezoeker? Dit is waarom.

Je komt thuis van een relaxte, peuterloze middag en vraagt aan je partner of hij een fijne dag heeft gehad met jullie peuter. Je weet dat zowel de lunch, de speeltijd en vrijwel alle andere momenten waarschijnlijk best pittig zijn geweest, omdat hij de laatste tijd nógal uit zijn slof kan schieten. Maar nee, hoor. Ze hebben het leuk gehad.

Geen woedeaanvallen voor papa om de kleinste dingen? Geen driftbui wanneer hij de verkeerde kleur beker kreeg bij de lunch en geen ruzie toen het tijd was voor zijn middagslaapje? Kan kloppen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat peuters zich vooral misdragen bij de ouder met wie ze het meeste tijd doorbrengen. Au.

Maar waarom?

Tot voor kort was jij zijn grote held. Dus waarom moet je peuter nu opeens tegen je tekeer gaan? Dit komt omdat de primaire verzorger normaal gesproken de persoon is bij wie een kind zich het meest op zijn gemak voelt. En wanneer hij zich op zijn gemak voelt, zal hij sneller tegen je flippen. Fijn. Wees niet bang dat je kind het nu minder fijn vindt om bij jou te zijn dan bij je partner, want niets is minder waar. Boos worden kan juist een teken zijn van hoe veilig hij zich bij je voelt. En dat is best wel een compliment.

LEES OOK: 13 ‘stoute’ kinderen die het wel héél bont hebben gemaakt

Ontwikkeling van je peuter

Deze transformatie in gedrag komt ook door de snelle hersenontwikkelingen die je kind doormaakt. Het geheugen van peuters gaat met sprongen vooruit, dus ze zullen heel goed onthouden wat ze willen. Daarnaast beginnen jonge kinderen te leren hoe relaties met andere mensen werken en hoe ver ze dingen kunnen pushen. De beste manier om grenzen af te tasten, is door ze te overschrijden.
Dus, ben jij de ouder met wie je kind het meeste tijd doorbrengt, dan zul je je peuters ondeugende gedrag vaker en intenser meemaken.

Houd je sterk

Ook al oefent je peuter al zijn driftbuien bij jou en is dit dus blijkbaar zo erg nog niet, houd voet bij stuk. Wat niet mag dat mag niet en als hij te ver gaat moet je dit vooral blijven aangeven. Niet meegaan met de zin van je kind om woedeaanvallen te voorkomen en te zorgen dat jij weer zijn superster wordt. Zo werkt het namelijk niet.
Stel het is bijna bedtijd maar hij is nog aan het kleuren, vertel hem dan dat hij deze kleurplaat nog mag afmaken en dat het dan tijd is om te gaan slapen. Als de kleurplaat af is, breng je hem ook gelijk naar bed. Als hij smeekt om een extra kleurplaat en je geeft toe, leert hij dat je niet altijd meent wat je zegt en dat er te onderhandelen valt.

Nog een slimme manier om met de situatie om te gaan: geef je kind keuzes. Als jullie naar buiten gaan, laat hem dan kiezen of hij eerst zijn schoenen aan wil doen of eerst zijn jasje. Door zelf te kiezen heeft je kind het gevoel dat hij de situatie nog een beetje onder controle heeft (en dat wil hij maar al te graag). Ook kan het helpen om zelf fysiek het goede voorbeeld te geven. Doe samen jullie schoenen en jas aan, zo laat je zien welk gedrag je graag wilt zien.

LEES OOK: 10 redenen waarom de woedeaanvallen van je peuter juist heel goed zijn

Beloon jezelf

Het kan hartstikke frustrerend zijn als je peuter maar niet naar jou lijkt te luisteren en ondertussen alles doet wat papa (of mama) van hem vraagt. Probeer toch kalm te blijven, want boos worden kan ervoor zorgen dat je peuter nog minder goed meewerkt. Houd een vriendelijke toon wanneer je tegen hem praat en spreek hem rustig toe. Op de dagen dat je peuter je het écht even moeilijk maakt, is het noodzakelijk om vooral even lief te zijn voor jezelf. Even met een dekentje en een goed boek op de bank, een aflevering van je favoriete serie kijken in bed, in plaats van de was opvouwen etc. Als je kind bijvoorbeeld iedere avond een drama maakt als hij naar bed moet, laat je partner hem dan een keertje in bed leggen. Geef jezelf een avondje vrij en relax. Cool blijven in de buurt van je opstandige peuter is hard werken – en je verdient heel wat beloningen voor je inspanningen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme