Renée
Renée Kinderen 21 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

4 signalen dat je kind volgens experts moet minderen met beeldschermtijd

Iedere moeder doet het weleens. Je kind toch voor de televisie zetten (of een iPad in de hand geven) om ze even zoet te houden. Soms heb je nu eenmaal even een momentje voor jezelf nodig. Toch wijzen de volgende signalen er volgens experts op dat je kind moet minderen met beeldschermtijd.

Teveel beeldschermtijd

Want ja, het is natuurlijk mogelijk dat je kind teveel beeldschermtijd krijgt. Je hoeft je heus niet schuldig te voelen als je eens Dora opzet voor je kind. Maar de volgende signalen wijzen er wel op dat dit iets te vaak gebeurt voor je zoon of dochter.

1. Plotselinge stemmingsverandering

Slaat het humeur van je kind om als een blad aan de boom? Dan kan dat volgens beeldschermspecialist Colleen Carroll liggen aan het feit dat je kind te lang met de iPad bezig is. Hoe los je het op? Door grenzen te stellen. Bepaal hoeveel uur beeldschermtijd je kind mag hebben.

LEES OOK: Zó ziet een (zomer)vakantie eruit wanneer de telefoons en iPads uitblijven

2. Klagen over hoofdpijn

Een groot signaal is als kinderen klagen over hoofdpijn of wazig zicht, aldus consultant Casherie Bright. ‘Het betekent dat de gezondheid van je kind negatief wordt beïnvloed door elektronica.’ Ook hierbij geldt: bepaal hoeveel beeldschermtijd is toegestaan.

3. Slecht slapen

Nu is het eenmaal zo dat het ene kind beter slaapt dan de ander. Toch is het opletten geblazen als je kind wel erg veel moeite heeft om in slaap te vallen. ‘Slaapproblemen zijn een indicator voor teveel beeldschermtijd’, zegt slaapcoach Chris Banther. Kinderen zijn nog gevoeliger voor licht dan volwassenen, dus probeer in ieder geval om de elektronica uit hun kamer te halen.

4. Moeite met aanwijzingen

Is het voor je kind moeilijk om meerdere aanwijzingen achter elkaar op te volgen? Dan is het tijd om te minderen met spelletjes op de computer spelen en televisie kijken. Hoe meer beeldschermtijd, hoe zwakker de cognitieve vaardigheden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme