7 herkenbare dingen die gaan gebeuren wanneer je kind net kan lopen

Kinderen Rachelle Abbas 5 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Niks leuker (en schattiger!) dan je kind zijn eerste stapjes te zien nemen, en voor je het weet loopt je kind al fanatiek. Dat betekent óók een hele nieuwe fase, met bijbehorende uitdagingen…

Een grote mijlpaal, dat zeker, maar ook veel plezier en angsten voor jou als ouder. Zet je schrap: dit is wat je kunt verwachten als je kind kan lopen.

Als je kind kan lopen

Deze dingen zul je vast herkennen als je kind net heeft leren lopen…

1. Je bent snel blij

Als je al dacht dat je al helemaal nuts was van eerdere foto’s van je kleintje die kroop, wacht dan tot ‘ie begint te lopen! Je zult zo trots zijn op elke stap die hij neemt en elke beweging die hij maakt wil je vastleggen. Vaak als je de camera weer uit doet, vallen ze ook om – dus je moet dicht in de buurt blijven als echte paparazzi.

2. Je hebt een nieuw hulpje

Je kleintje heeft je natuurlijk veel zien rondlopen door het huis, dingen doen als het voeren van de kat en het stofzuigen van de vloer. Nu hij eenmaal mobiel is, wil hij ook ‘helpen’. Klinkt goed, toch? Nou, niet als je bedenkt dat alles wordt opgegeten wat hij tegenkomst, kattenvoer door het huis wordt gegooid alsof het confetti is en dingen van de plank worden geveegd terwijl hij met hoge bezems en dweilen zwaait.

3. Je hebt nog nooit zoveel pleisters gekocht

Als hij eenmaal kan lopen, zal ie willen rennen. Het is natuurlijk nieuw dat het allemaal kan, hij zal veel wiebelen en onvermijdelijk vallen. Veel. Hij heeft het ruimtelijke bewustzijn nog niet ontwikkeld, dus er zullen ook tafels en muren worden gekopt.

4. Schoenen worden een nachtmerrie

In eerste instantie hoef je je pas zorgen te maken als je met je kleine het huis uit gaat, maar wanneer je dat regelmatig doet, is het vast en zeker naar de schoenenwinkel. Het kopen van schoenen die bij je kleine passen en die langer dan twee seconden worden aangehouden, kan tijdrovend zijn. Het aantrekken van schoenen duurt ook heel lang. Wees voorbereid: als je kind in het openbaar een driftbui heeft, zijn de schoenen het eerste wat sowieso uit moet.

5. Kinderwagen is overbodig

Probeer je kleine maar eens in de kinderwagen te stoppen zodra hij kan lopen – meltdown alert! Het is aan de ene kant geweldig dat hij met zijn vaardigheden wil pronken, maar helaas betekent het wel dat boodschappen doen of zelfs een korte wandeling maken heel lang duurt. Naar de winkels gaan is misschien wel het ergste.

6. Kattenkwaad

Zodra je kleine kan lopen, kom je ogen te kort. Wanneer je je rug toekeert, zal hij wegkruipen, naar Joost mag weten waar en allerlei kattenkwaad uithalen. Hoop maar dat je deurgrepen te hoog zijn om bij te kunnen.

7. Je zult er achteraan rennen

Wie benen heeft, zal rennen. Het ene moment loopt je kleine maar een paar stappen, het volgende moment loopt ‘ie zo de straat op en de weg over. Positief bekeken: je hebt geen sportschool lidmaatschap meer nodig.

Loopschema: wanneer begint je kind met leren lopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme