Help, mijn peuter valt ’s avonds niet meer in slaap! Alles over slaapschuld

Algemeen Laurien Bleeker 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Sliep je peuter al tijden heerlijk in ’s avonds en deed hij ook nog een middagdutje van een paar uur waarbij jij even lekker je handen vrij had, maar is die mooie tijd opeens voorbij? Ai, dan bouwt hij vast te weinig slaapschuld op overdag.

We weten er alles van en helpen je peuter graag om weer lekker te kunnen gaan slapen. En daar profiteer jij natuurlijk ook weer van!

Slaapschuld?

Waarschijnlijk heb je zelf genoeg (of zelfs te veel) slaapschuld, oftewel slaaptekort. Heb je langere tijd slaapschuld, dan wordt je daar niet blij van, dit kan namelijk overgaan op chronisch slaaptekort en die uren slaap die je mist, haal je (zeker als moeder zijnde) echt niet zomaar weer in.

Slaapschuld goedmaken

Het is dan ook belangrijk dat je opgebouwde slaapschuld snel goedmaakt, door bijvoorbeeld een middagdutje te doen. Maar ook weer niet te lang, want dan heb je te weinig slaapschuld en val je ’s avonds niet in slaap, snap je?

Peuters en slaapschuld

Peuters van zo’n 2,5 tot 4 jaar kunnen vaak gemakkelijk nog 2 uur of langer slapen in de middag, maar er komt een tijd aan dat ze dan ’s avonds veel moeite krijgen met in slaap vallen.

Dat is het moment dat je peuter geen slaapschuld heeft en dus ook echt niet in slaap kan vallen. Dit kan heel frustrerend zijn, zowel voor je kindje als voor jullie als ouders. Het naar bed brengen gaat op een gegeven moment zo lang duren, dat het een negatieve situatie worden aan alle kanten.

Slaapschuld opbouwen

Je wilt dus dat je kind genoeg slaapschuld opbouwt, maar het moet geen slaaptekort worden. Hoe je dat doet? Bouw geleidelijk het middagdutje af. Yep, we weten dat dit een heilig moment voor je is, want je hebt je handen even lekker vrij, maar de avonden zullen daardoor wel een stuk soepeler verlopen.

Aanpassen

Het is dus voor iedereen even aanpassen. Waarschijnlijk zal je wel je kindje wakker moeten maken, bijvoorbeeld na 1,5 uur, een uurtje of zelfs een half uur. Dat is even zoeken in het begin en je kindje zal hier ook aan moeten wennen.

Zo zijn er bestaande richtlijnen voor de wakkertijd van je kind. Probeer voor je mini zo’n 6 uur aan te houden. Is hij om half 7 wakker in de ochtend? Dan kan je hem rond half 1 een uurtje laten slapen en dan ’s avonds rond half 8 weer naar bed brengen. Op die manier bouwt hij voldoende slaapschuld op en valt hij ’s avonds gemakkelijker in slaap.

Zo troost je jouw kind nadat je net heel erg boos bent geworden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme