Hier blijven! Met deze tips voorkom je dat je peuter wegloopt

Kinderen Demi de Boer 31 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Sommige ouders zullen het vast herkennen, je loopt met je peuter in de speeltuin en op het moment dat je naar huis wilt rent hij weg. Het is natuurlijk super vervelend als je peuter regelmatig van je wegloopt en je jezelf flink voor schut moet zetten om hem terug te roepen. Dus die situaties wil je zo veel mogelijk voorkomen, gelukkig hebben wij tips.

Vanaf nu is er geen reden meer om door de hele speeltuin de naam van je peuter te schreeuwen. Wij hebben namelijk een aantal tips voor je, zodat je kind niet meer wegloopt.

Zo voorkom je dat je peuter wegloopt

Met deze tips zal je peuter hopelijk niet meer zo vaak van je wegrennen.

Schreeuwen heeft geen zin

Als je kind weer eens wegrent, probeer dan diep in te ademen en geduldig te blijven. Ook al word je gek van frustratie, probeer je in te houden. Het heeft namelijk geen zin om boos te worden op je peuter. Ga er ook niet achter aan rennen maar wacht, als dat mogelijk is, geduldig tot hij terugkomt. Bedenk ondertussen een duidelijke consequentie voor je peuter. Als hij terugkomt, vertel dan de consequentie, maar probeer dit niet vanuit woede te doen.

Een voorbeeld hiervan is: “We gaan nu naar huis en vanavond krijg je geen ijsje na het eten.” Hierbij hoef je niet te schreeuwen, maar je laat wel weten dat zulk gedrag, een vervelend gevolg heeft.

Geduld is een schone zaak

Geduld is vaak het probleem. Ouders hebben regelmatig haast en dat zorgt ervoor dat er weinig ruimte is voor een opstandige peuter. Toch is geduld echt de sleutel tot succes. De meeste peuters houden niet van luisteren. Maar als je hem een keuze geeft, zal hij twee keer nadenken voordat hij wegrent.

Probeer altijd een passende consequentie voor te leggen aan je peuter. “Als je niet luistert, dan zal dit het gevolg zijn.” Nu zal hij toch even twijfelen om te blijven staan en te luisteren. Als hij toch besluit weg te rennen, probeer dan wel te zorgen dat de peuter de gevolgen onder ogen moet komen.

Vermijd drukke plekken

Zolang je peuter niet goed naar je luistert en niet bij je blijft, is het aan te raden om drukke plekken zoveel mogelijk te vermijden. Geen enkele ouder heeft namelijk zin om verstoppertje te spelen in een druk winkelcentrum. Als je toch een drukke plek moet bezoeken, zet je kind dan in een kinderwagen. Zo heeft je kind geen kans om op onderzoek uit te gaan en hoef jij niet met flinke dosis stress rond te lopen.

En als dit allemaal niet werkt, dan heb je altijd nog de optie om een kindertuigje om te doen. Maar als het aan ons ligt, is dat écht de laatste optie.

Schoppen, slaan, bijten en schreeuwen: zo ga je om met uitdagend gedrag van je peuter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme