5 x peutergedrag waar we gek van worden (maar wat wel noodzakelijk is voor hun ontwikkeling)

Kinderen Gina Koninkx 8 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Je kunt je kind af en toe (en in sommige gevallen tamelijk vaak) wel achter het behang plakken. Aan het gejengel, gemaar en gezeur lijkt soms namelijk geen einde te komen. Je bent écht niet de enige ouder die het peutergedrag soms even niet meer aankan. Toch is dit gedrag juist een teken van een goede ontwikkeling van je kiddo.

Peutergedrag van je kleintje

Het is een fase net als alle andere, die gaat vanzelf weer over. Kinderen op deze leeftijd kunnen behoorlijk gevat zijn en weten maar al te goed wat de betekenis van ‘ja’ en ‘nee’ is. Hoewel dit een fantastisch leuke leeftijd is, gaat het ook gepaard met minder leuk peutergedrag. Deze vijf dingen bijvoorbeeld, maar pssst.. dat is dus eigelijk een heel goed teken.

1. Schreeuwen

Peuters schreeuwen omdat ze nog niet goed weten hoe ze hun gevoelens op een andere manier kunnen uiten. Dat is heel normaal want ze zitten midden in het leerproces. Je gaat merken dat ze steeds meer dingen oppikken. En ja, dat gaat aanvankelijk gepaard met schreeuwen en gillen als ze hun zin niet krijgen.

Aan jou als ouder de taak om daar consequent mee om te gaan. Dan leren ze begrijpen dat schreeuwen geen zin heeft en leren ze aan te geven wat ze graag willen of waarom ze iets niet willen doen.

2. Zeuren

Hoewel we het zelf vaak ontzettend irritant vinden, is het echt iets dat precies past bij deze fase van de ontwikkeling van je peuter. Net zo lang zeuren tot jij ergens mee akkoord gaat. De kunst is om daar dus niet mee akkoord te gaan. Dan leren ze vanzelf dat dat zeuren geen zin heeft.

LEES OOK: Boos worden op je kind: 5 manieren om niet die schreeuwende moeder te zijn

3. Typisch peutergedrag: alles zelf willen doen

Als een peuter alles zelf wel doen is dat natuurlijk niet altijd irritant, maar wel als je haast hebt of als daardoor om de haverklap een beker melk van de tafel wordt gestoten. Toch ontwikkelen ze hierdoor een steeds betere motoriek en skills om dingen zelf te kunnen doen en is het een belangrijk leerproces voor ze.

4. Continu babbelen

Soms zou vijf minuten stilte heel erg goed uitkomen, zeker op de dagen dat alles even tegenzit. Een brabbelende peuter is vaak heel lief en schattig maar soms verlang jij even naar stilte. Toch zul je het ermee moeten doen want dit is een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Als jouw kindje dit peutergedrag vertoont, weet je dus in ieder geval zeker dat het goed met hem gaat.

5. Hele korte slaapjes

Soms verlang je naar de momenten waarop je kleintje een paar uur achter elkaar sliep maar helaas worden de slaapjes steeds korter. Toch is elk slaapje, hoe kort ook, belangrijk voor je peuter. Er komt vanzelf een moment dat dat niet meer nodig is maar dan kun jij je me-time gewoon inplannen tijdens de ochtenden dat je kiddo op de peuterspeelzaal is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen