Hilarische situaties die een dramatische huilbui veroorzaakten bij peuters

Peuter Laurien Bleeker 15 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Peuters kunnen nogal dramatisch reageren op situaties die in jouw ogen heel gewoontjes zijn. Zoals het openmaken van een banaan, water in een waterfles doen of een schone luier pakken. Elke ouder met een peuter(puber) zal de volgende, soms hilarische, situaties van peuterpuberdrama herkennen.

Twee is nee en alles zelf willen doen: peuters zijn tegelijkertijd erg grappig als dramatisch. Om de, in onze ogen, kleinste dingen kunnen ze zomaar een dramatische val ter aarde maken en het op een krijsen zetten. Hallo, peuterpuberdrama.

Peuterpuberdrama in 3, 2, 1…

Eerste hulp bij peuters: de volgende situaties kunnen een dramatische scene veroorzaken bij je peuter, dus denk even twee keer na voordat je zelf die banaan pelt voor je kind.

Boterham op een bord

“Ik bracht de liefdevol gesmeerde boterham van mijn dochter naar haar toe op een bord en kreeg ‘m bijna direct terug gegooid. Hoe kon ik het maken om die boterham op een bord te leggen en niet in een bakje?!”

Waarom lig je naast me

“Mijn dochter werd wakker en meteen was er peuterpuberdrama. Ik lag namelijk naast haar en dat mocht niet van haar. Btw: ze lag in mijn bed.”

Luier weggegooid

“Nadat ik een vieze poepluier verschoond had en deze in een afgesloten zakje weggegooid had, kreeg ik een hysterische peuterpuber achter me aan, want ze wilde haar uitwerpselen graag nog bekijken…”

Snoep als ontbijt

“Dra-ma was het vanmorgen toen de peuter geen snoep (bedankt Sint Maarten) als ontbijt kreeg.”

Mama moet het doen

“Papa sneed de appel van ons zoontje in stukjes en gaf het aan hem. Een seconde later lagen de stukjes appel door de hele kamer, want ‘mama moest het doen’.”

Gevalletje verkeerde beker

“Ik gaf een keer melk in de verkeerde beker. Dat leverde een kwartier lang peuterpuberdrama op. Zo erg dat de buurvrouw even kwam aanbellen of alles wel goed ging…”

Mijn arm moest hier blijven

“Ik moest naar mijn werk en mijn dochter wilde dat mijn arm bij haar bleef. Niet ik, maar alleen mijn arm.”

Ik pelde zijn banaan

“Het kind wilde een banaan, dus ik gaf een gepelde banaan. Krijsen. Ik gaf een nieuwe banaan, ongepeld. Het kind kreeg ‘m niet open. Krijsen. Ik vroeg of ik hem kon helpen. Kreeg de banaan tegen m’n neus gegooid.”

Haar raam

“Mijn zoontje (5) veroorzaakte peuterpuberdrama bij mijn dochter (2,5) omdat hij uit haar raam keek in de auto.”

IJsje te koud

“Ter aarde storten in een drukke ijssalon op een bloedhete dag tijdens een hittegolf, omdat zijn ijsje te koud was.”

Slapen met snoep

“Mijn dochter wilde gaan slapen met haar voorraad Sint Maarten snoep.”

Peuterpuberdrama ten top

“Hij wilde een boterham met appelstroop, dus die smeerde ik. Opeens was hij boos, want hij wilde geen boterham met appelstroop, maar met pindakaas. Nieuwe boterham gesmeerd met pindakaas. Weer boos, want hij wilde helemaal geen boterham. Boterham weggehaald. Boos, want hij had honger. Banaan in stukjes gegeven, maar dat was ook niet goed, want hij wilde geen stukjes, maar een hele. Zelf een boterham met appelstroop, een boterham met pindakaas en een banaan in stukjes gegeten en het kind snoep gegeven.”

Dat zijn geen schoenen

“Ik heb superleuke laarsjes gekocht voor mijn dochter, met zo’n randje van nepbont. Ze wil ze buiten absoluut niet aan, want ‘het zijn sloffen’ zoals ze zelf zegt.”

De hond wilde het wel

“Hij wilde bij voorbaat zijn eten al niet eten, ongeacht wat het was. We zaten aan tafel en gaven hem toch zijn bord met wat pasta en stukjes vlees. Vlees vindt hij heerlijk, maar vandaag moest hij er niets van weten. Dat belandde dus op de grond en toen… at de hond het op. Weg was zijn vlees en boos dat hij was. Peuterpuberdrama wat de buren zeker hebben kunnen horen.”

Weg eten

“Mijn dochter moest heel hard huilen, omdat haar eten steeds verdween als ze het opat.”

Lust ik niet

“Het kind hier lust geen gebroken koekjes, alleen de koekjes die nog helemaal heel zijn. Ook al gaat het om precies hetzelfde koekje. Dit wordt overigens graag aangekondigd met een krijsorkest.”

Je mag niet kijken

“Mijn zoontje vond het dramatisch dat zijn oudere broer naar hem keek toen we aan tafel zaten voor het avondeten.”

Appelstroop als verf

“Peuterpuberdrama omdat ze de bank niet mocht schilderen met appelstroop.”

Peuterpuberdrama om een hondje

“We kwamen meneer met een lief hondje tegen op straat en mijn zoontje mocht het hondje even aaien. Daarna een dramatische huilbui, omdat hij het hondje niet mocht houden en die stomme meneer het zomaar meenam.”

Het regent echt

“Hij moest per se zijn regenjas en regenlaarzen aan én een paraplu mee, want het regende buiten. Toen ik liet zien dat de zon scheen en het heel warm was, werd hij boos. Heel erg boos. Op mij, omdat ik niet zag dat het regende.”

Zo pas je gentle parenting toe bij een peuterpuber

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme