De eerste woordjes van je kind: wanneer kan je deze verwachten?

Dreumes Wilma Groothuis 15 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe schattig dat gebrabbel en de geluidjes van je baby ook zijn, iedere ouder kijkt uit naar de eerste woordjes van zijn of haar baby. Vanaf dan wordt het communiceren met je kind steeds een beetje beter. Maar wanneer kan je deze eerste woordjes ongeveer verwachten?

We vertellen je alles wat je wilt weten!

Communiceren met je baby

De eerste maanden gaat de communicatie tussen jou en je baby nog niet door middel van woorden. Je kind communiceert met jou door bijvoorbeeld te huilen, in de ogen te wrijven, onrustig te worden of door juist te ontspannen. Soms kan het nog best zoeken zijn voor ouders om te weten wat je baby nodig heeft, maar daar groeien jullie die eerste tijd samen in.

Als ouder praat je natuurlijk wel tegen je kind en je zult op den duur merken dat je baby daarop reageert, bijvoorbeeld door geluidjes te maken, zich naar je toe te draaien of te lachen. Voordat een baby zijn eerste woordjes zegt, merk je dat hij voor zichzelf aan het oefenen is, door bijvoorbeeld klanken na te bootsen. Daarna begint hij te brabbelen en begrijpt hij ook dingen die jij zegt.

Wanneer de eerste woordjes?

Maar wanneer kan je dan die eerste woordjes verwachten? Gemiddeld gezien gebeurt dat vaak tussen de leeftijd van 12 en 18 maanden. Uiteraard is dit per kind verschillend, de ene is eerder dan 12 maanden en de ander is later dan 18 maanden, dus dit is dan ook een gemiddelde. Je kind begint meestal met één of twee woordjes, daarna volgen er al snel meerdere.

De eerste tijd spreekt je kind steeds met één woord, ook wel de één-woordfase genoemd. Dit is vaak ook nog een onvolledig woord, omdat hij bepaalde klanken of letters nog niet uit kan spreken. Of hij benoemt iets naar een bepaald geluid, bijvoorbeeld ‘woef’ voor een hond. Na een tijdje verandert dit in de twee-woordfase, waarin hij twee losse woorden met elkaar combineert.

Frustrerend

Hoewel die eerste woordjes een echte mijlpaal zijn, is het soms nog steeds lastig om je kind te begrijpen en voor je kind om zichzelf duidelijk te maken. Dit kan best frustrerend zijn, zowel voor je kind als voor jou. Het helpt dan om te benoemen of aan te wijzen wat jij denkt dat je kind bedoelt. Op die manier oefen je ook het praten samen met je kind.

Dat oefenen kun je op nog meer manieren doen. Als je kind naar een voorwerp of persoon kijkt, dan kun je het benoemen en als je kind een geluid hoort, leg dan uit wat het is. Ook voorlezen is een goede manier om de communicatie te oefenen, net zoals liedjes zingen en de woordjes van je kind herhalen.

Dit zijn de meest voorkomende eerste woorden van een baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme