Grappig: dit waren de eerste woorden van jullie kinderen

Kinderen Wilma Groothuis 19 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarschijnlijk weet elke vader en moeder het nog wel: de eerste woorden van je kind. Na zolang wachten, voor je gevoel dan, is daar eindelijk het moment. Wat dat woord of die woorden zijn, is soms ook nog eens enorm hilarisch.

Het is een moment waar ouders naartoe werken en hoewel veel ouders hopen dat het ‘mama’ of ‘papa’ gaat zijn, is dat ook vaak niet het geval.

Het eerste woord

Gemiddeld zeggen baby’s hun eerste woord of woorden als ze één tot anderhalf jaar zijn. Uiteraard is dit weer voor elke baby anders, de één is nu eenmaal heel snel en de ander doet er langer over. Wij waren benieuwd hoe oud de kinderen van de lezers van Famme waren en wat deze woorden waren.

“Mijn zoon praatte aardig laat, pas toen hij twee jaar was. Hij zei als eerste ‘opa’, hij noemde toen iedereen opa”, vertelt Jude. Ook het woord van de zoon van Ellen is gerelateerd aan zijn opa: “Het woord was curling. Opa had flink zijn best gedaan met oppassen, ze keken samen curling op tv. Na het oppassen zei hij dit woord opeens, hij zei nog niet eens ‘mama’. Vlak daarna kwam ambulance, helikopter en vrachtwagen. Hij is nu twintig en houdt nog steeds van moeilijke woorden.”

Ze moest het vier keer zeggen

De dochter van Irma was er vroeg bij: “Met acht maanden zei mijn dochter: ‘Mama, mag beetje drinken’. Dat was midden in de nacht en ze moest het vier keer zeggen van mij, haha.” Het kind van Annelieke was nog eerder: “Vanaf ruim zes maanden zei hij ‘fles’ en ‘eten’.”

Veel kinderen hadden één bepaald woord dat ze opeens spraken. Linda: “Mijn oudste zoon zei met zeven maanden ‘hebbe’. Mijn jongste zei met zevenenhalf maand als eerste ‘mama’.” Ook bij Sigrid was het één woord dat vooral naar voren kwam: “Het eerste woordje van mijn kind was met acht of negen maanden en was: ‘klaar’.”

Het gezin waar je opgroeit

Bij sommige kinderen hoor je aan de eerste woorden bij wat voor gezin ze opgroeien. “Die van onze kinderen waren ‘tomaat’ en ‘eetse’. Het is wel duidelijk dat ze tuinderskinderen zijn, haha”, vertelt Lisette. Leonie weet niet meer precies hoe oud haar dochter was, maar weet het woord nog wel: “Ogel. De eendjes en vogels voeren heeft goed zijn werk gedaan.”

Ook zijn er woorden die we niet snel hadden verwacht als de eerste van je kind. Dat herkent Peggy: “De eerste van mijn oudste dochter waren ‘aquarium’ en ‘encyclopedie’. Dat was wel bijzonder.” Bij Melanie was de timing ook erg leuk. “Onze dochter was bijna zes maanden en op 24 december met kerst hoorde je in een overvolle kerk: ‘papaa’. Dat was erg grappig.”

‘Toe’ in plaats van ‘koe’? Dit is waarom je een pratende peuter beter niet kunt verbeteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme