De babyuitzet van Moniek (32): ‘Na twee kinderen kregen we een tweeling’

Zwanger Jana Witteman 19 apr 2023
Leestijd: 5 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriekDe babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Moniek, die na twee kinderen nog werd verrast met een tweeling.

Bio van Moniek

Leeftijd: 32 jaar
Beroep: Kinderopvangmedewerker
Kinderen: Tweeling van een half jaar, zoon van 8, dochter van 10
Kosten babyuitzet: 3000 euro

De babyuitzet van Moniek

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“We hadden na de eerste twee kinderen eigenlijk geen spullen bewaard. We zijn tussendoor verhuisd, en als we iemand blij kunnen maken met spullen, dan geven we graag dingen weg. Na onze eerste dochter hebben we wel alles bewaard en gebruikt voor onze zoon. Daarna hebben we lang getwijfeld of we nog meer kinderen wilden. Uiteindelijk wilden we toch kijken of het ons nog gegeven zou zijn. Toen werden het er plotseling twee.”

Wanneer kwam je erachter dat je moeder werd van een tweeling?

“Met zeven weken hadden we al een echo. Toen zei mijn man plotseling: volgens mij zie ik er twee. Ik was even in shock, maar mijn man zat direct te glunderen. Dat was heel mooi en bijzonder, maar we hadden geen rekening gehouden met een tweeling.”

“We hebben wat praktische zaken omgegooid. De kamer die we in gedachte hadden, paste geen twee bedjes en twee kasten, dus we zijn wat gaan schuiven. En we hebben een nieuwe auto gekocht, dat was voor nu de grootste uitgave.”

Hoe hebben jullie het financieel geregeld?

“In de afgelopen jaren hebben we altijd gespaard. We hadden niet specifiek een apart potje gespaard voor een extra kind, want we waren ook al heel blij met de twee gezonde kinderen die we hadden. Er was financieel gelukkig genoeg ruimte voor twee kinderen extra.”

Hoe heb je het bij de tweeling aangepakt met de babyuitzet?

“Ik heb een lijstje gemaakt met wat ik echt nodig had. Bijvoorbeeld een kinderwagen, de kinderkamer, Maxi Cosi’s, die zaken. Maar ook: wat is bij een tweeling anders dan bij een eenling? Wat betreft tweeling-kinderwagens is er niet enorm veel keus, maar we hadden toch wat eisen. En een tweelingvoedingskussen, dat is voor mij echt een gouden vondst. Via een tweelingforum waar ik direct lid van ben geworden kreeg ik de tip voor zo’n voedingskussen. Dat is ideaal.”

Voor welke kinderwagen zijn jullie gegaan?

“Na heel lang twijfelen zijn we toch voor de Bugaboo gegaan. Mijn partner wilde in eerste instantie graag dat ze achter elkaar zouden liggen in de wagen. Ik wilde liever naast elkaar. We hebben goed nagedacht of je dan wel door een deur past, of stoepjes over kan. Uiteindelijk vind ik deze wagen toch ontzettend praktisch en je past gewoon door een deur heen. De wagens waar ze achter elkaar in liggen, zijn toch wat krap. Daar kwamen we na een aantal winkelbezoeken achter en toen ging mijn man overstag.”

Foto: Privé Moniek

“Via Marktplaats hebben we onze wagen voor 650 euro kunnen scoren. Nieuw zijn die wagens vanaf 2500 euro te koop. Ik heb vrij lang gezocht, maar vond de wagens ook tweedehands nog heel duur. Uiteindelijk stuurde een vriendin een linkje door. Toen heb ik meteen gereageerd, want dit koopje liet ik mij niet door de neus boren. We kregen ook de regenhoezen en een luiertas erbij. Als we dat zelf nieuw hadden moeten aanschaffen, waren we ruim 3000 euro kwijt geweest.”

Hoe hebben jullie het met de babykamer aangepakt?

“We zijn voor een Ikea Pax kast gegaan en die hebben we in tweeën gedeeld. Als ze groter worden, kunnen we deze kast ook nog gebruiken. Daar heb ik geleerd van de andere kinderen. Toen gingen we voor zo’n leuke babykamer-set, maar zo’n kast wordt gauw te klein en de commode gebruik je ook maar kort. Nu zijn we voor de praktische aankopen gegaan. Twee bedjes, een grote kast en we hadden nog een dressoir dat we gebruiken als commode.”

Foto: Privé Moniek

“Verder hebben via Marktplaats voor 50 euro een box opgehaald. Daar zat ook meteen een boxkleed en een speelgoedzak bij. Hydrofiele doeken, flesjes, slabbetjes, kleding, beddengoed: dat hebben we allemaal nieuw aangeschaft. Zonder de auto erbij hebben we toch wel 3000 euro uitgegeven. Alleen al met twee bedjes en goede matrassen gaat het natuurlijk heel hard.”

Hebben jullie ook spullen gekregen of geleend voor de babyuitzet?

“Een vriendin van mij is een jaar voor mij bevallen van een tweeling. Van haar hebben we de Maxi-Cosi’s kunnen lenen. Via haar hebben we ook twee Newborn Sets voor de kinderstoelen geleend. Maar ook kruiken en kleertjes kregen we van haar. Dat heeft allemaal enorm gescheeld.”

“Bij de babyshower kreeg ik nog wat speelgoed en kleertjes. En van een vriendin heb ik nog een co-sleeper gekregen die zij niet meer gebruikte. En een wipstoeltje hebben we ook gekregen van een vriendin.”

Hoe heb je de zwangerschap ervaren met tweeling?

“Ik moest snel stoppen met werken, wat ik moeilijk vond. De twee zwangerschappen daarvoor waren veel makkelijker. Ik was bij de tweeling heel moe en niet zo mobiel. Maar de andere kinderen moesten natuurlijk gewoon naar school, dus dat was al een energiepost. Lichamelijk viel het een stuk zwaarder. Toen de kindjes eenmaal geboren waren ging het allemaal goed. Na een week was ik weer mezelf en kon ik bijvoorbeeld de trap op. Ik heb geen keizersnede gehad, dus dat scheelt enorm qua herstel.”

“De gynaecoloog hamerde erop dat je maar beter uit kunt gaan van een keizersnede. Dan ga je er ook vanuit dat het herstel veel langer duurt. Ik ben heel blij dat dat bij mij anders was.”

Heb je een tip voor andere ouders?

“Het wipstoeltje vond ik met een tweeling ideaal. Als je dan met een van de kinderen nog bezig bent met eten geven bijvoorbeeld, dan is dat heel relaxed. Ik kon een muziekje aanzetten en dan kon ik me even met de volle aandacht op de ander richten. Soms moet je het jezelf even makkelijk maken.”

  Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Foto: Privé Moniek

  De babyuitzet van Jennifer: ‘De Gucci-luiertas is mijn favoriete item’

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

  Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme