21x fijne plassen en meren in Nederland waar je kunt zwemmen met kinderen

Eropuit Lisa van den Akker 9 jun 2023
Leestijd: 6 minuten

Met de zomer op komst en het warme weer in aantocht, is er geen betere manier om verkoeling te vinden dan een duik te nemen in een prachtig meer of een verfrissende plas. Nederland staat bekend om zijn uitgestrekte waterlandschap en biedt talloze mogelijkheden voor gezinnen om te genieten van zwemmen en spetteren met kinderen. Van de uitgestrekte meren in het noorden tot de pittoreske plassen in het zuiden, hebben we een lijst samengesteld van 21 fijne plassen en meren in Nederland waar je een onvergetelijke tijd kunt beleven met het hele gezin.

Of je nu op zoek bent naar rustige wateren om te ontspannen of actieve wateractiviteiten voor het hele gezin, deze 21 meren en plassen in Nederland bieden voor elk wat wils.

Plassen en meren in Nederland

Dus pak je zwemspullen, smeer je zonnebrandcrème op en geniet van een verfrissende duik in een van deze prachtige plassen en meren!

1. Veluwemeer – Gelderland, Flevoland

Het Veluwemeer is een populaire bestemming voor gezinnen die graag genieten van wateractiviteiten. Naast zwemmen, kun je hier ook zeilen, surfen en varen. De uitgestrekte stranden en ongerepte natuur maken het een geweldige plek voor een dagje uit met het hele gezin.

2. Zuidlaardermeer – Drenthe, Groningen

Het Zuidlaardermeer, gelegen op de grens van Drenthe en Groningen, biedt volop mogelijkheden voor zwemmen en watersporten. Met zijn ondiepe wateren en zandstranden is het een ideale plek voor kinderen om te spelen en te zwemmen.

3. Bussloo – Gelderland

Het recreatiegebied Bussloo, gelegen tussen Apeldoorn en Deventer, is een geweldige bestemming voor gezinnen. Met zijn schoon water, uitgestrekte stranden en talloze voorzieningen, is het een perfecte plek om te genieten van een dagje zwemmen en ontspanning.

4. Braassemermeer – Zuid-Holland

Het Braassemermeer is een schilderachtig meer gelegen tussen Leiden en Alphen aan den Rijn. Het meer biedt tal van mogelijkheden om te zwemmen, varen en vissen. Met zijn kalme wateren en pittoreske omgeving is het een geweldige plek voor gezinnen om van de natuur te genieten.

5. De Gouden Ham – Gelderland

De Gouden Ham, gelegen in het Land van Maas en Waal, is een prachtig recreatiegebied dat bekend staat om zijn heldere wateren en stranden. Het meer biedt diverse faciliteiten voor gezinnen, zoals zwemmen, varen, en watersporten.

6. Henschotermeer – Utrecht

Het Henschotermeer, gelegen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, is een populaire bestemming voor gezinnen. Met zijn ondiepe wateren en fijne zandstranden is het een ideale plek voor kinderen om te zwemmen en te spelen.

7. Loosdrechtse Plassen – Noord-Holland, Utrecht

De Loosdrechtse Plassen zijn een bekend watersportgebied en bieden volop mogelijkheden voor gezinnen om te zwemmen en te genieten van de prachtige omgeving. Met zijn vele baaien en eilanden is er altijd wel een rustig plekje te vinden.

8. Hoge Vaart – Flevoland

De Hoge Vaart is een langgerekt kanaal dat bekend staat om zijn heldere wateren en mooie stranden. Het kanaal biedt volop mogelijkheden om te zwemmen en te ontspannen, en is gemakkelijk bereikbaar voor gezinnen in de regio.

9. IJzeren Man – Noord-Brabant

De IJzeren Man, gelegen nabij Vught, is een prachtig recreatiegebied met een groot meer waar gezinnen kunnen genieten van zwemmen en ontspannen. Met zijn mooie stranden en groene omgeving is het een ideale plek voor een dagje uit met kinderen.

10. De Leekstermeer – Drenthe, Groningen

Het Leekstermeer is een idyllisch meer gelegen tussen Drenthe en Groningen. Het biedt prachtige zwemgelegenheden, omringd door natuurlijke schoonheid en rust. Kinderen kunnen hier spetteren in het heldere water terwijl ouders genieten van het uitzicht.

11. Veerse Meer – Zeeland

Het Veerse Meer is een uitgestrekt zoutwatermeer in Zeeland, dat vele mogelijkheden biedt voor zwemmen en watersporten. Met zijn heldere water, mooie stranden en gezellige jachthavens is het een geweldige bestemming voor gezinnen die van het water houden.

12. Paterswoldsemeer – Groningen, Drenthe

Het Paterswoldsemeer, gelegen nabij Groningen, is een prachtig meer omgeven door groen en biedt volop mogelijkheden voor zwemmen en watersporten. Met zijn zandstranden en ondiep water is het een ideale plek voor gezinnen met jongere kinderen.

13. De Groote Wielen – Noord-Brabant

De Groote Wielen, gelegen nabij ‘s-Hertogenbosch, is een groot meer omgeven door natuur en biedt diverse recreatiemogelijkheden. Met zijn aangelegde stranden en ondiep water is het een uitstekende plek voor gezinnen om te zwemmen en te genieten van de zon.

14. De Zandenplas – Gelderland

De Zandenplas, gelegen in Nunspeet, is een prachtige zwemplas in een bosrijke omgeving. Het heldere water en het fijne zandstrand maken het een ideale plek voor gezinnen om te zwemmen en te ontspannen te midden van de natuur.

15. De Kralingse Plas – Zuid-Holland

De Kralingse Plas is een populaire recreatieplek in Rotterdam, met een groot meer waar gezinnen kunnen zwemmen en genieten van verschillende wateractiviteiten. Het omliggende park biedt ook mogelijkheden om te picknicken en te wandelen.

16. De Beldert – Gelderland

De Beldert, gelegen in de Betuwe, is een voormalige zandafgraving die is omgetoverd tot een prachtig recreatiegebied met een zwemplas. Met zijn heldere water en uitgestrekte zandstranden is het een geweldige plek voor gezinnen om te zwemmen en te genieten van de natuur.

17. Noord-Aa – Zuid-Holland

Het Noord-Aa, gelegen bij Zoetermeer, is een populaire zwemplas voor gezinnen in Zuid-Holland. Het meer heeft een groot zandstrand en helder water waar kinderen veilig kunnen zwemmen en plezier kunnen hebben. Er zijn ook speeltoestellen en grasvelden rondom het meer, waardoor het een ideale plek is voor een gezinsuitje.

18. ‘t Nije Hemelriek – Drenthe

‘t Nije Hemelriek is een prachtige zwemplas gelegen in de bosrijke omgeving van Drenthe. Het kristalheldere water en het fijne zandstrand maken het een ideale plek voor gezinnen om te zwemmen en te ontspannen. Het meer wordt omringd door groen en biedt ook mogelijkheden om te wandelen en te picknicken, waardoor het een geweldige bestemming is voor een dagje uit met kinderen.

19. Alkmaardermeer – Noord-Holland

Het Alkmaardermeer, gelegen in Noord-Holland, is een prachtig meer dat veel mogelijkheden biedt voor zwemmen en watersporten met het hele gezin. Met zijn uitgestrekte wateroppervlak en mooie strandjes is het een ideale plek om te genieten van een verfrissende duik. Bovendien is het Alkmaardermeer omgeven door groene natuur en biedt het een schilderachtige omgeving voor ontspanning en recreatie.

20. Gravenbol – Utrecht

Gravenbol is een heerlijke zwemplas gelegen aan de Lek in Utrecht. Het is een populaire bestemming voor gezinnen vanwege het schone water en de aangename zandstranden. De ondiepe wateren maken het veilig en leuk voor kinderen om te zwemmen en te spelen. Met zijn groene omgeving en prachtig uitzicht op de rivier, is Gravenbol een geweldige plek om te genieten van een ontspannen dagje zwemmen met het gezin.

21. Zwemplas Schoonhoven – Drenthe

Zwemplas Schoonhoven ligt tussen Elim en Hollandscheveld in een klein natuurgebied. De plas wordt omringd door begroeiing en bestaat uit twee afzonderlijke plassen; een grote plas van tien hectare groot en een maximale diepte van 1,60 meter, en een kleine plas van maximaal een halve meter diep. Een deel van de recreatieplas beschikt over een mooi zandstrand en ligweide en je vindt er verschillende sport- en speelmogelijkheden.

Naar het strand met het warme weer? Let op voor kwallen en algengroen zeewater

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen