Je partners hand vasthouden tijdens de bevalling helpt tegen de pijn

Zwanger Redactie 9 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Handen vasthouden met je geliefde ziet er niet alleen ontzettend romantisch uit, het heeft ook nog een ander voordeel. Precies wat je nodig hebt als je op het punt staat om te bevallen.

Een onderzoek van de universiteit van Colorado heeft ondervonden dat het vasthouden van de hand van je partner tijdens de bevalling niet alleen een leuk gebaar is, het zou er zelfs voor zorgen dat je minder pijn ervaart. Precies wat we nodig hebben of niet?

Hand vasthouden: maak jezelf nuttig

Het onderzoek werd geleid door Pavel Goldstein, een neurowetenschappelijk onderzoeker aan CU Boulder. Nadat zijn vrouw bevallen was van hun eerste dochter vroeg hij zich af of zijn hand in de wachtkamer werkelijke bruikbaar was en of het echt een manier was om een vrouw tijdens de bevalling te ondersteunen.

‘Ik was in de verloskamer en ik had het gevoel dat ik niet wist hoe ik mijn vrouw kon helpen. Ze vroeg me om haar hand vast te houden, en verder niet veel te praten, alleen haar hand vasthouden, dat was heel nuttig voor haar’, herinnert Goldstein zich. Even later na de geboorte maakte hij het scenario opnieuw in het lab in de vorm van een experiment.

10x dingen die je gedaan wil hebben vóór de bevalling

De proefpersonen

Goldstein en zijn team rekruteerden drieëntwintig heteroseksuele stellen tussen de drieëntwintig en tweeëndertig jaar. Ze moesten allemaal gezond zijn en een ‘serieuze’ relatie hebben. Dit betekende minstens één jaar samenwonen en een aanzienlijk gevoel van liefde voor elkaar hebben.

Het experiment

Het experiment bestond uit het ondergaan van pijn in een van de onderarmen, in vier verschillende settings: alleen, in dezelfde kamer als hun partner maar zonder elkaar aan te raken, elkaars handen vasthouden en de hand van een compleet vreemde vasthouden.

Kalm en rustig bevallen: met deze methodes lukt het je vast

De liefde doet wonderen

De resultaten toonden aan dat wanneer de vrouwen de hand van een partner vasthielden, zij aanzienlijk minder pijn voelden. Het vasthouden van de hand van een vreemdeling deed helemaal niets tegen de pijn, net als dat de partner wel in dezelfde ruimte aanwezig was zonder fysiek contact. Waar de liefde allemaal wel niet goed voor is!

Gebrek aan aanraking en wat dit kan betekenen voor ons en onze kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme