Dit is dé verrassende wetenschappelijke reden waarom jullie elkaars hand vasthouden

Relatie Soraya Vogelaar 8 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

We houden allemaal wel van zoenen en knuffelen met onze partner maar soms kan dat in het openbaar wat ongemakkelijk voelen. Public display of affection is dan niet altijd even relaxed. Gelukkig voelt het ook heel fijn om hand in hand te lopen, lekker elkaars hand vasthouden. Maar waarom houden we eigenlijk elkaars hand vast?

Elizabeth Gilbert, psycholoog en onderzoeker voor Pscychology Compass, legt uit waarom we wetenschappelijk gezien graag elkaars hand vasthouden.

Instinct

Het begon allemaal bij onze voorvaderen uit de prehistorie. De kinderen hielden zich vaak vast aan de rug van hun moeder.’Een directe instinct om fysiek dichtbij elkaar te blijven, was nodig om te overleven in het wild’, aldus Gilbert. Hierdoor werd fysieke aanraking, en dan met name het aanraken van de handen, geassocieerd met veiligheid. Volgens Gilbert is dit instinct ook nu nog terug te zien bij baby’s. ‘Zelf nu nog worden baby’s geboren met een directe reflex. Ze willen meteen iets vastpakken als het in hun handen gelegd wordt, of ergens naar grijpen.’ Dit instinct blijf je je leven lang bij je houden.

LEES OOK: Waarom sommige mensen niet graag zoenen tijdens de seks

Relaxter

Aanraking blijft daarbij in principe een veilig en comfortabel gevoel geven. ‘Als iemand zich eenzaam of geïsoleerd voelt, kunnen angsten, stress en alertheid toenemen. Maar elkaars hand vasthouden geeft een signaal aan de hersenen dat je niet alleen bent’, zo stelt Gilbert. ‘Je hebt dan een partner met wie je de wereld aankan, met wie je de goede en de slechte tijden kunt beleven dus je kan je een stuk relaxter voelen.’

LEES OOK: Houden jullie elkaars hand vaak vast? Dat zegt dít over je relatie

Elkaars hand vasthouden en de liefde

Gilbert kan niet met zekerheid zeggen wanneer we als mensen de hand vasthouden tussen twee volwassenen vooral als een symbool van liefde zijn gaan zien. ‘Onze allereerste voorvaderen – inclusief chimpansees, aapjes, gorilla’s meer dieren houden ook elkaars hand vast om geborgenheid te tonen. Bonobos houden ook soms elkaar hand vast tijdens het paren.’

Voor het hier en nu staat in ieder geval vast dat je partners’ hand vasthouden een symbool van liefde is. Gilbert: ‘Het is een manier om naar de buitenwereld het signaal af te geven dat jullie bij elkaar horen en een koppel zijn. En nu de gedachtegang rondom de liefde steeds vrijer is rondom het daten, open relaties en een vrijer seksleven, kan hand in hand lopen misschien nog wel een belangrijker symbool zijn van de liefde en de relatie. Het wordt hierdoor misschien zelfs intiemer en meer van waarde dan seks’, aldus Gilbert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Brit+Co

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme