8 vragen waarmee je jouw ouders nóg beter leert kennen

Relatie Soraya Vogelaar 8 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

De kans is groot dat je ouders al je hele leven lang van alles aan je vragen. ‘Waar ga je heen?’ en ‘Wanneer kom je thuis?’. Maar ze hebben natuurlijk nog een heel leven naast dat ze alleen je ouders zijn. Deze acht vragen aan ouders kun je stellen om je pa en ma nog beter te leren kennen.

8 Vragen aan ouders:

Ga er eens lekker voor zitten en bel je ouders op voor een lekker diepgaand gesprek, met deze vragen.

1. Waar ben je de laatste tijd bezorgd over?

Toen je nog een kind was, leken je ouders onoverwinnelijk en echte superhelden die alles wisten en als konden oplossen. Nu je zelf ouder bent, merk je dat het ouderschap en überhaupt het hele volwassen zijn, lang niet zo simpel is. Iedereen volgt z’n gevoel, doet maar wat en ontdekt gaandeweg. Daar horen ook zorgen en onzekerheden bij en die zullen je ouders vast ook hebben.

Door te vragen naar hun zorgen leer je die kwetsbare kant meer kennen. Wie weet heb jij juist wel een oplossing of klinken de dingen waarover zij bezorgd zijn ook herkenbaar voor jou.

2. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gehad?

Je hebt vast wel talloze adviezen van je ouders gekregen. Soms ongevraagd en soms goedbedoeld maar ietwat onhandig. Maar je hebt vast wel iets aan een van hun adviezen gehad. Maar weet jij welke woorden motiverend hebben gewerkt voor je vader en moeder?

3. Wat zijn de beste en slechtste beslissingen die je ooit gemaakt hebt?

Van successen en fouten van jezelf en anderen kun je veel leren. Je vader en moeder lopen toch al een stuk langer op deze planeet rond, waardoor ze vast al hun fair share van pieken en dalen kennen.

4. Wat vind jij het leukst aan jezelf?

We kunnen met z’n allen behoorlijk streng zijn voor onszelf. Tijd om eens stil te staan bij de dingen waar we wél tevreden over zijn. Noem nadat je vader of moeder deze vraag beantwoordt heeft ook iets wat jij heel leuk vindt aan hem of haar. Spread the positivity!

5. Wat vind jij het moeilijkst aan het ouderschap?

We hoeven je vast niet te vertellen dat het ouderschap zwaar is. Waarschijnlijk deden je ouders ook hun best om jou (en eventuele broertjes en zusjes) op te voeden, dat ze nooit echt tijd hadden om even te reflecteren. Maar misschien werkt het voor jullie allebei wel verhelderend om hierover te praten.

6. Hoe zou jij je dag doorbrengen als je de hele dag vrij was en geen verplichtingen of verantwoordelijkheden had?

Hier droomt iedereen weleens over, toch? Het is een interessante vraag die je heel veel kan vertellen over iemands dromen, doelen en karakter. Dit kun je ook vragen aan ouders als jij je afvraagt wat je ze dit jaar weer cadeau moet doen voor hun verjaardag of moederdag/vaderdag. Wie weet komt uit het antwoord wel iets waaruit je inspiratie kan opdoen. 😉

7. Welke film vind jij fantastisch die wij nog niet samen gezien hebben?

Toen je nog jaar of acht was, gingen je ouders samen met jou naar elke film die je wilde zien in de bioscoop. En ze zorgden ervoor dat er genoeg videobanden en dvd’s in huis waren. Zouden ze echt net zoveel zin hebben gehad om alle Disney films voor de 1000ste keer te kijken? Hmm, we betwijfelen het. Draai de rollen gezellig een keer om: vraag naar hun favoriete film en ga die gezellig samen kijken.

8. Wat kan ik doen om onze band te versterken?

Al zijn jullie nog zo hecht, er kan vast wel iets zijn waarvan ze het liever anders zien. Of het nu is dat je vaker met de kinderen langskomt op woensdagmiddag of weer een keer dagje uit plant. Reken op wat constructieve feedback en sta ervoor open. Maar zie het maar zo: daar kun je jullie band weer mooi op verder bouwen. Ze zijn het vast en zeker waard.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Brit+Co

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme