Plast je kind vaak in bed? Dit wil je vooral níet doen als ouder

Kinderen Maaike Kooijman 15 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb je regelmatig een huilend kind naast je bed staan dat wakker is geworden op een doorweekt matras, om vervolgens een uur te spenderen aan het drogen van de tranen én schoonmaken van het matras? We feel you. Bedplassen is niet alleen heel vervelend voor je zoontje of dochter, maar ook voor jou.

Ergens logisch dus dat je het op een gegeven moment zat bent, maar toch wil je deze dingen vooral niet doen.

Niet doen als je kind vaak in bed plast

Je maakt het er namelijk misschien alleen maar erger door.

Je kind minder water geven voor het slapen

Oké, we snappen je redenering: hoe minder een kind drinkt, hoe minder het naar de wc hoeft, toch? Toch? Nou, niet helemaal. Sterker nog, dehydratatie kan het bedplassen zelfs erger maken. Water onthouden heeft dus geen zin. Wat je wel kunt doen, is je kind ‘s avonds geen frisdrank geven. Vinden ze misschien wel lekker, maar daar wordt het niet beter van.

Je kind ‘s nachts wakker maken om naar de wc te gaan

Merk je dat je kleine vaak rond een uur of vier wakker wordt in een ondergeplast bed, dan lijkt het logisch om rond drie uur de wekker te zetten voor een plasje op de wc.  Soms werkt dat, maar het gebeurt ook vaak dat je kind toch nog niet hoeft en alleen maar moeilijker weer in slaap valt – om twee uur later alsnog naast je bed te staan. Elke nacht opstaan zorgt alleen maar voor meer slaapproblemen, terwijl het verder niet echt helpt tegen bedplassen.

Je kind vergelijken met anderen

Kinderen de schuld geven (omdat ze lui zouden zijn) of straffen is nooit een goed idee – dus ook het vergelijken met anderen niet. Wat heeft je kind nou aan de opmerking dat haar broer op die leeftijd nooit last had van bedplassen? Ieder kind is anders, en het is niet alsof dat bedplassen nou voor het plezier is. Hoe meer druk je een kind oplegt, hoe erger het wordt.

Denken dat je kind niet zindelijk is

Vind je het maar vreemd dat je kind overdag nooit in zijn broek plast, maar ‘s nachts wel in bed? Dat is het minder dan het misschien lijkt. ‘s Nachts werken het lichaam en de reflexen heel anders. Het heeft dus niet zoveel zin om overdag te gaan oefenen met naar de wc gaan; je moet gewoon wachten tot het bedplassen vanzelf overgaat.

Het bedplassen negeren

Misschien denk je dat het beter is om voor de ‘zand erover’-techniek te gaan. Bed verschonen, terug in slaap en de dag daarna praten we er niet meer over. Maar dan skip je niet alleen de negatieve opmerkingen, je slaat óók de kans over om je kind te steunen. Bedplassers zijn hier vaak onzeker over, dus benadruk regelmatig dat het niet erg is en praat goed over bijvoorbeeld buitenshuis slapen.

Is jouw kind altijd vroeg wakker? 8 tips voor ouders die langer willen slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme