In 2021 meldde veel minder mensen zich aan als pleegouder en de tekorten zijn enorm

Kinderen Gina Koninkx 29 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Al jaren op rij is er een daling zichtbaar in het aantal personen dat zich inschrijft als pleegouder. Ook in 2021 is een flinke daling te zien, namelijk een daling van 13 procent. In 2021 hebben 2297 nieuwe pleegouders zich ingeschreven bij Pleegzorg Nederland. Het aantal kinderen dat wacht op plaatsing bij pleegouders is overigens gelijk gebleven.

Al jaren op rij daalt het aantal mensen dat zich inschrijft als pleegouder. Jeugdzorg Nederland heeft onderzoek gedaan om te achterhalen waar deze daling vandaan komt.

Fors veel minder pleegouders

Volgens Jeugdzorg Nederland heeft de daling van het aantal mensen dat zich aanmeldt als pleegouder grotendeels te maken met de coronapandemie die in 2020 is begonnen. Dat heeft verstrekkende gevolgen gehad op gezinssituaties thuis. Zo kregen we te maken met meerdere lockdowns en waren de meeste kinderen aangewezen op onderwijs aan huis. Dit voelt voor sommige mensen die de intentie hebben pleegouder te worden té beperkend. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze zich in ieder geval in 2020 en 2021 niet inschreven als pleegouder.

Er wordt meer ingezet op deeltijdpleegzorg

Ruim de helft van de kinderen die wacht op een vorm van pleegzorg, wacht op deeltijdpleegzorg. Dit is een vorm waar steeds vaker op wordt ingezet. Hierbij blijven de kinderen deels thuis wonen en gaan ze regelmatig naar een pleeggezin waardoor de (biologische) ouders wat meer worden ontzien. Hiermee kan echte uithuisplaatsing worden voorkomen, en dat is gunstig want dit is in sommige gevallen veel schadelijker voor een kind.

Deeltijdpleegzorg moet overigens goed worden begeleid door medewerkers van pleegzorg. Dat is noodzakelijk om zowel ouders als pleegouders goed te begeleiden in dit traject. Ook dienen (biologische) ouders opvoedbegeleiding te krijgen om ervoor te zorgen dat ze weer beter – zelf – voor hun kind(eren) kunnen zorgen. Helaas is er ook een groot tekort aan Pleegzorg medewerkers terwijl zij zo hard nodig zijn om deeltijdpleegzorg in goede banen te leiden.

Judith over haar pleegzoon: ‘Al vanaf kleins af aan was Joris een sadist die mensen pijn wilde doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NJI

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme