De 10 meest voorkomende typen schoonouders

Persoonlijk Els van Asseldonk 29 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Schoonouders, helaas kun je ze niet uitkiezen, dus je weet nooit wat je te wachten staat. Ze komen in allerlei soorten en maten en daar ben je niet altijd even blij mee. Wat wel leuk is: schoonouders komen in vrij standaard typen. 

Van fundamentele schoonouders tot schoonouders die te veel delen, onderstaand lijstje is een feest der herkenning.

Typen schoonouders

Wij zette de meest voorkomende typen schoonouders op een rij, welk type heb jij?

1. De ‘geen grenzen kennende schoonouder’

Ze komen graag onaangekondigd op bezoek en ook als ze zien dat jullie eigenlijk geen tijd hebben voelen ze geen druk om snel weer weg te gaan. Natuurlijk alleen maar goed bedoelde gezelligheid, maar jij wordt er knettergek van.

19x deze dingen zeiden onze ouders vroeger tegen ons

2. De ‘te veel delende schoonouders’

Ze grijpen elke gelegenheid aan om intieme details te vertellen over hun zoon of dochter. Zitten jullie weer met het schaamrood op de kaken. Ze houden waarschijnlijk gewoon van aandacht en er is niet veel wat je daaraan kunt veranderen. Probeer het af te wimpelen als grapje, zo maak je het misschien net iets minder pijnlijk.

3. De ‘bemoeizuchtige schoonouders’

Zij vertellen je partner het liefst hoe hij zijn leven moet leven en daarbij dus ook dat van jou. Het bestaat eigenlijk niet dat hij iets doet waar zij niet achter staan. Jij en de schoonouders staan vaak recht tegenover elkaar en dat is heel lastig.

4. De ‘controlfreak schoonouders’

Je moet oppassen met het maken van plannen en het liefst éérst even bij je schoonouders checken. Ze plannen zonder dat je het weet je hele agenda vol en verwachten dat jij er dan gewoon bent. De wereld draait om hen. Als je wil dat dit stopt, zit er niets anders op dan er over te praten.

Waarom het belangrijk is dingen voor jezelf te doen, júíst als je een (jonge) moeder bent

5. De ‘fundamentele schoonouders’

Er is maar één goede manier van opvoeden, één politieke stroming en één religie. Deze mensen kunnen zich niet bedenken dat jij misschien wel anders over dingen denkt dan zij. Wanneer je dat wel doet, doe je dat met gevaar voor eigen leven. Iedere keer dat jij er tegenin gaat vinden ze je een stukje minder leuk. Dit type schoonouders zit zo vast geroest dat ze waarschijnlijk nooit meer zullen veranderen. Probeer onderwerpen te zoeken die jullie veilig kunnen bespreken.

6. De ‘zelfzuchtige schoonouders’

‘Ja hoor we willen best even oppassen, kom jij dan van het weekend bij ons het grasmaaien?’ Ze willen je altijd helpen maar…’voor wat, hoort wat’. Ze zullen nooit iets doen om jullie te helpen of gewoon voor de aardigheid, ze willen er altijd iets voor terug.

7. De ‘super opa en oma schoonouders’

Toen jullie nog geen kinderen hadden lieten ze maar al te graag hints vallen. Nu hebben jullie eindelijk voor kleinkinderen gezorgd en kunnen zij hun roeping vervullen. Ze doen alles zolang het maar kruislings te maken heeft met de kleinkinderen.

En ze kunnen ze nooit genoeg verwennen, cadeautjes lekker, eten, leuke dingen doen en net nu jij gezegd had dat het eigenlijk niet mocht. Ondanks dat het soms ietwat over de top is, moet je je realiseren dat je het veel slechter kunt treffen.

55 bloedirritante opmerkingen van ouders (volgens onze kinderen)

8. De ‘ouders die jij nooit gehad hebt schoonouders’

Deze schoonouders zijn echt alles wat jij maar hebt kunnen wensen en beter. Ze zijn lief en altijd oprecht in je geïnteresseerd.

Ze zijn fantastische opa en oma voor je kinderen en begrijpen je soms beter dan je eigen ouders. Koester ze! Want zoals je leest, niet iedereen heeft zo veel mazzel.

9. De ‘gewone schoonouders’

Het zijn prima mensen, jullie kunnen het best gezellig hebben maar, lopen niet de deur bij elkaar plat. Je vindt natuurlijk niet alles van elkaar leuk, maar eigenlijk heb je niets te klagen.

Dit zijn de redenen dat ouders het opvoeden haten

10. De ‘afwezige schoonouders’

Je kent jouw schoonouders helemaal niet goed. Zij gaan meestal helemaal op in hun eigen leven. Jullie zien elkaar met moeite tijdens de feestdagen. Want zij gaan eigenlijk liever met vakantie.

Als het ouderschap tegenvalt: ‘Soms denk ik, is dit het nou?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen