Hoe ga je om met (lastige) schoonouders?

Lifestyle Laurien Bleeker 23 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Niet iedereen is gezegend met schoonouders waarmee je vier handen op een buik bent. Integendeel, je schoonfamilie zoek je niet uit (helaas), maar krijg je erbij en dat zorgt soms voor ongemakkelijke situaties.

Zo kan het zijn dat je schoonouders zich bemoeien met de opvoeding van jullie kinderen of ze nemen constant speelgoed en snoep mee, terwijl je dat helemaal niet wilt. Of ze staan keer op keer onaangekondigd op de stoep, iets waar je helemaal niet op zit te wachten. Hoe je hiermee omgaat, zetten we voor je op een rij.

Geen verwijten

Als er iets is met je eigen ouders, kan je dat vaak veel makkelijker en sneller oplossen dan bij je schoonouders. Omdat je dan niet weet wat je kan en mag zeggen en je bent misschien bang om de verkeerde dingen te zeggen of om iets op een verkeerde manier te zeggen, zodat het anders wordt geïnterpreteerd zoals je bedoeld had.

Wil je ergens iets van zeggen? Doe dat dan op een neutrale manier, door de situatie te benoemen, en maak vooral geen verwijten.

6 vrouwen onthullen de grootste drama’s die ze hadden met hun schoonfamilie

De ik-boodschap

Maak op een kalme manier duidelijk dat jij de ouder bent en dat je schoonouders de kans hebben gehad om kinderen op te voeden. Zeg het vanuit de ik-boodschap, dus door te zeggen ‘ik weet dat je probeert te helpen, maar wij willen graag op deze manier opvoeden’.

Acceptatie

Probeer je schoonouders niet te veranderen, want dat gaat je toch niet lukken. Accepteer het zoals ze zijn, maar maak wel je eigen wensen en verwachtingen duidelijk door erover te communiceren (en zorg dat je partner achter je staat hierin).

Schoonouders als draken? Dit is hoe je er het beste mee omgaat

Alternatieven

Soms weten opa en oma gewoon niet wat ze aan de kinderen kunnen geven als snack, behalve koekjes en snoepjes. En sommige schoonouders willen hun kleinkinderen gewoon graag verwennen. Leg ze uit dat je liever hebt dat ze op een andere manier verwend worden, bijvoorbeeld met hun lievelingsfruit, gezondere varianten snacks die ze ook lekker vinden of af en toe een waterijsje.

Loslaten

Opa en oma zijn er toch ook een beetje om de kleinkinderen te verwennen, dus laat sommige dingen ook gewoon los. Als de kinderen het naar hun zin hebben en blij bij je schoonouders vandaan komen, is dat ook gewoon heel erg fijn voor iedereen.

Vader schrijft: ‘Sorry schoonfamilie, dit jaar komen we niet met kerst’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen